Annons

Lövbiff – och ädelostgratäng

En favoritgratäng med strimlad lövbiff och ädelost.

Annons

Lövbiffsgratäng med ädelost
4 personer

Matig gratäng där du inte behöver steka den strimlade lövbiffen innan, köttet blir för torrt. Sötpotatis ger gratängen fin färg och en söt god smak.

ca 600 g rotfrukter t ex morötter, kålrot, palsternacka, sötpotatis, potatis
3 msk finhackad persilja
1/2 purjolök
1 orange paprika
1 gul paprika
2 msk smör
400-500 g lövbiff, strimlad

Gratängsås:
3 dl vispgrädde
2 msk idealmjöl
150 g ädelost, riven
1 dl riven lagrad ost
2 msk kalvfond
1 krm svartpeppar

Garnering:
kryddgrönt
paprika

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och tärna rotfrukter. Koka dem i lättsaltat vatten ca 10-15 minuter, de ska fortfarande ha tuggmotstånd.
Blanda rotfrukterna med hackad persilja och fördela i en smord ugnsform. Ansa och strimla purjolöken. Kärna ur och tärna paprikorna. Smörfräs lök och paprikor så att de mjuknar, men utan att de tar färg.

Strimla lövbiffen och fördela i formen tillsammans med lök och paprika.

Koka ihop grädde, idealmjöl, riven ädelost, ost och kalvfond i en kastrull. Smaka av med peppar. Rör om och låt sjuda 3-4 minuter. Häll såsen i formen och gratinera mitt i ugnen ca 15-18 minuter.
Garnera med kryddgrönt och paprika vid servering.

Tips! Vill du inte använda ädelost i såsen så öka mängden vanlig riven ost istället.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Fler goda recept på krämig gratäng

filegratang
God festgratäng

Kycklingfilégratäng på rostad sötpotatisbädd
Kyckling på sötpotatisbädd

Kyckling- och bacongratäng
Kyckling- och bacongratäng

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons