Annons

Annons

Lyxig glutenfri morotskaka

En lyxig och smakrik glutenfri morotskaka med nötter och naturlig sötning, som passar både som fikabröd och dessert. Kakan är dessutom väldigt dryg, en liten bit mättar länge.

morotskaka

12 bitar

220 g valnötter (kan ersättas med hasselnötsmjöl eller mandelmjöl)
2 ½ dl riven morot
3 ägg
85 g rapsolja
75 g dadelsirap, agavesirap eller flytande honung
1 msk citronsaft
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 ½ tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 krm malen kryddnejlika

Annons

Frosting
4 msk kokosolja
ca 400 g rumstempererad kokosgrädde (det vita, fasta i vanlig kokosmjölk)
4 msk agavesirap
1 krm vaniljpulver
ca 2 tsk rivet apelsinskal

Garnering:
strimlat apelsinskal
50 g hackade valnötter

Mal nötterna i en nötkvarn eller kör dem i matberedare till mjöl (lika fint som mandelmjöl) eller använd färdigt hasselnötsmjöl eller mandelmjöl.
Vispa samman riven morot med ägg, olja, sirap och citronsaft.
Blanda nötmjölet med resten av de torra ingredienserna och tillsätt dem till morotssmeten. Rör ihop till en jämn smet.
Smörj en form (20–22 cm) och mjöla med nötmjöl. Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
Kakan är klar när den är fast i mitten och ser ut att släppa något från kanterna. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den.
Smält kokosoljan och vispa ihop med kokosgrädde, agavesirap, vaniljpulver och apelsinskal. Ställ frostingen kallt tills den stelnat, ca 45 minuter.
Bred ut frostingen över kakan och garnera med strimlor av apelsinskal och/eller hackade valnötter.

Recept och bild från boken Baka Glutenfritt, Semic. 9789155261917_2

Fler glutenfria recept:

Glutenfria kanelbullar

Glutenfria kokostoppar

Glutenfri solskenskaka

Glutenfri lyxlängd med nutella

 

Första hjälpen! 

Gott & Glutenfritt är kursen för dig som vill veta mer om

glutenproblem och hur du lever ett gott glutenfritt liv – LÄS MER HÄR!

Efter att du gått den här kursen kommer du att ha all kunskap och verktyg du behöver för att kunna leva ett normalt och bra liv, trots glutenintolerans.

Du lär dig vilka råvaror du ska undvika, vilka som är bra för dig, får 72 lättlagade och goda recept för vardag, fest och årets alla högtider. Dessutom kan du dela med dig av recepten till familj och vänner när du ska gå på middag eller fest.

Pris: Just nu! 199 kr Ordinarie: 249 kr

knapp ny

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…