Annons

Annons

Lyxig glutenfri morotskaka

En lyxig och smakrik kaka med nötter och naturlig sötning, som passar både som fikabröd och dessert. Kakan är dessutom väldigt dryg, en liten bit mättar länge.

Annons

morotskaka

Fler goda glutenfria recept

12 BITAR
220 g valnötter (kan ersättas med hasselnötsmjöl eller mandelmjöl)
2 ½ dl riven morot
3 ägg
85 g rapsolja
75 g dadelsirap, agavesirap eller flytande honung
1 msk citronsaft
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 ½ tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 krm malen kryddnejlika

Frosting
4 msk kokosolja
ca 400 g rumstempererad kokosgrädde (det vita, fasta i vanlig kokosmjölk)
4 msk agavesirap
1 krm vaniljpulver
ca 2 tsk rivet apelsinskal

Garnering:
strimlat apelsinskal
50 g hackade valnötter

Mal nötterna i en nötkvarn eller kör dem i matberedare till mjöl (lika fint som mandelmjöl) eller använd färdigt hasselnötsmjöl eller mandelmjöl.
Vispa samman riven morot med ägg, olja, sirap och citronsaft.
Blanda nötmjölet med resten av de torra ingredienserna och tillsätt dem till morotssmeten. Rör ihop till en jämn smet.
Smörj en form (20–22 cm) och mjöla med nötmjöl. Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
Kakan är klar när den är fast i mitten och ser ut att släppa något från kanterna. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den.
Smält kokosoljan och vispa ihop med kokosgrädde, agavesirap, vaniljpulver och apelsinskal. Ställ frostingen kallt tills den stelnat, ca 45 minuter.
Bred ut frostingen över kakan och garnera med strimlor av apelsinskal och/eller hackade valnötter.

Recept och bild från boken Baka Glutenfritt, Semic. 9789155261917_2

Glutenfria kanelbullar

Glutenfria kokostoppar

Glutenfri solskenskaka

Glutenfri lyxlängd med nutella

 

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons