Annons

Annons

Lyxig lax med kalasgod fyllning

Bjud dina gäster på den här läckra laxrätten med den suveränt goda såsen till – en given succé på kalaset!

Ugnsbakad lax med kräft- och fetaostfyllning

Lax med kräft- och fetaostfyllning

4 personer

4 portionsbitar laxfilé
75 g fetaost
170 g kräftstjärtar
1/2 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
2 msk finhackad dill
salt, peppar

Örtsås:
1 dl vitt vin
1 dl vatten
2 msk fiskfond
2 dl crème fraiche
salt, peppar
1 kruka gräslök
2 msk finhackad dill
1 msk smör

Annons

Garnera med:
dill
citron

Servera med: 
kokta grönsaker och kokt potatis

Sätt ugnen på 225°.
Putsa laxbitarna och skär en skåra på längden mitt i varje laxbit. Lägg bitarna i en smord ugnsform.
Mosa fetaosten med en gaf­fel. Hacka kräftstjärtarna grovt. Blanda fetaost, kräftstjärtar, majonnäs, crème fraiche och dill. Salta och peppra. Fördela fyllningen i laxen och sätt in mitt i ugnen 10–12 minuter.
Blanda vin, vatten och fond i en kastrull. Låt koka upp. Klicka ner crème fraiche och låt koka ihop 10–15 minut­er. Vispa ett par gånger under tiden. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt gräslök och dill och klicka ner smöret. Låt koka upp. Servera laxen med sås, potatis och kokta grönsaker.

Gilla Året Runt på Facebook

Av Bitte Eson-Forsberg Foto: Anders Norrsell 

Fler recept på festmat med lax hittar du här:

Recept: Festlig lax- och potatismosgratäng

Recept:Fisk- och skaldjursgryta med smak av saffran

Recept:Lax- och spenatgratäng

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…