Annons
Annons

Lyxig smörgåstårta med lax och sparris

En festfin smörgåstårta fylld med varmrökt lax, färsk sparris och ost med kräftsmak. I receptet hittar du krasse, pepparrot och dill som ger smak och färg åt tårtan. Förbered tårtan i förväg och förvara den övertäckt i kylen.

Smörgårstårta

Servera en smarrig smörgåstårta som mättar många på vårens bjudning.

10–12 personer
1 tredelad rund smörgåstårtbotten
smör

Fyllning 1:
400 g varmrökt lax, i mindre bitar
2 msk finhackad dill
1/2 ask klippt krasse
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1 citron, saften

Fyllning 2:
1 ask mjukost med kräftsmak, ca 300 g
100 g skalade, delade räkor
1 dl crème fraiche
2 msk finhackad dill
2 msk färsk riven pepparrot
1/2 stånd kokt grön sparris i bitar.

Annons

Garnering:
300 g färskost, naturell
1 dl crème fraiche
1/2 dl finhackad dill
1/2 ask finklippt krasse
1 gurka
100 g skalade räkor
200 g kallrökt skivad lax
1 stånd kokt, grön sparris

Skär bort kanterna på bottnarna och bred på smöret.
Blanda ingredienserna till de båda fyllningarna i två skålar.

Lägg en botten på ett fat och bred på fyllning 1. Lägg på nästa botten och bred på fyllning 2. Lägga på den sista bottnen.
Blanda färskost, crème fraiche, dill och krasse och bred ut ovanpå smörgåstårtan och på kanterna.

Hyvla bort smala ränder i gurkans skal med en osthyvel eller potatisskalare och skiva sedan gurkan. Tryck fast skivorna runt tårtans kant, lite omlott.

Garnera tårtan med räkor, laxrosor och kokt sparris. Dekorera med kryddgrönt och servera.

Tips! Använd palettkniv eller smörgåsnisse när du brer på smeten till garneringen så får du en slät och fin yta.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

Fler recept på goda smörgåstårtor hittar du här>>

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…