Annons

Annons

Glutenfri lyxtårta med lax och räkor

Hela festen i en tårta! Smörgåstårta - ett perfekt recept för alla bjudningar.

Annons

Glutenfritt av Janet Gustavsson
ca 10-12 bitar

1 pkt jäst, 50 g
4 dl ljummet vatten
1/2 dl rapsolja
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1 pkt Fin Mix, Semper

Fyllning:
3 avokado
3 msk citronsaft
600 g färskost
3 dl kesella, 10%
1 knippa dill
2 salladslökar

Garnering:
2 dl kesella, 10 %
300 g färskost
200 g kallrökt lax, skivad
100 g skalade räkor
200 g jordgubbar
1/2 dl hackade pistaschnötter
Persilja & andra färska örter

1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör ut jästen. Tillsätt rapsolja, socker, salt och mjölmix, arbeta degen väl.
2. Häll degen i smord springform, ca 24 cm i diameter och låt jäsa under bakduk i ca 40 min. Pensla med vatten och grädda i 225 grader i ca 30 minuter. Spreja in vatten i ugnen efter halva tiden. Låt svalna under bakduk. Dela i tre lager.
3. Dela och kärna ur avokadon, tärna. Pressa över citronsaft. Mixa färskost, kesella och dill. Blanda i fint hackad salladslök. Vänd i avokadon. Smaka av med salt och peppar.
4. Bred fyllning på alla tre lager och varva dem därefter. Täck med plastfolie och ställ kallt till nästa dag.
5. Rör ihop kesella och färskost till garneringskrämen. Bred på smörgåstårtan.
6. Dela laxskivorna mitt av på längden, rulla till rosor. Dekorera tårtan med rosor, klyftade jordgubbar, räkor, fint hackade nötter och kryddor.
7. Strö hackad persilja på tårtans kant och i övre kanten, fäst vackra blad runt om.

Här hittar du fler glutenfria recept

Janet Gustavsson Foto: Erik Karlsson

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons