Annons
Annons

Må bättre med rätt vitaminer

 

I Sverige köper vi kosttillskott med vitaminer och mineraler för över 700 miljoner kronor per år. Men behövs det? Lider vi verkligen brist?
– Nej, de allra flesta behöver inte äta kosttillskott med vitaminer. Man kan äta ganska dåligt och ändå få i sig allt man behöver, säger Emma Halldin Ankarberg på Livsmedelsverket.
– Hon menar att man i bästa fall bara blir av med pengar, men i värsta fall kan man överdosera vitaminer och då kan det få konsekvenser. Till exempel gäller det nikotinsyra (niacin), ett B-vitamin som ökar energiproduktionen.
– Det har rapporterats om ”flusher”, hos dem som överdoserat nikotinsyra. De drabbade har blivit röda i ansiktet och fått eksemliknande utslag bland annat, säger Emma Halldin Ankarberg.
Det finns många andra exempel på hur för mycket vitaminer kan ge skador. Överdosering av A-vitamin kan skada levern och för mycket D-vitamin kan orsaka njurskador.
Äter man blodförtunnande medel, ska man inte få i sig för mycket K-vitamin, eftersom det vitaminet gör så att blodet koagulerar.
Den som har problem med njursten ska inte äta för mycket C-vitamin. Och B-vitaminet folsyra, som många i fertil ålder äter för att minska risken för ryggmärgsskada hos fostret, kan eventuellt öka risken för cancer, detta är dock inte klarlagt ännu.

Annons

– Om man misstänker att man har brist på något vitamin, så är det bäst att ta reda på värdet hos en läkare. Då slipper man risken att överdosera, menar Emma Halldin Ankarberg.

Här nedan kan du läsa om vilka vitaminer du behöver för att hålla dig frisk i vinter:
Vitamin: A (retinol)
Bra för: Syn, hud och slemhinnor
Brist kan ge: Nattblindhet. Allvarlig brist kan minska motståndskraften mot infektioner.
Finns i: Mest i lever, men även i margarin, smör, mjölk, krabba
Dagsdos: 0,7 mg för kvinnor /0,9 mg för män
Vitamin: B 1 (tiamin)
Bra för: Kolhydratomsättningen, vissa muskel- och nervfunktioner och energiproduktion.
Brist ger: I värsta fall en nervsjukdom som heter beriberi
Dagsdos: 1,1 mg för kvinnor/1,4 mg för män
Finns i: Bröd, mjöl, gryn, spaghetti, men också i griskött, bönor och gröna ärtor

Vitamin: B2 (riboflavin)
Bra för: Bryter ned fett, kolhydrater och protein
Brist ger: Förändringar på hud och slemhinnor
Finns i: Mjölk, mjölkprodukter och lever. Även i kött, ägg och fisk.
Dagsdos: 1,3 mg för kvinnor/1,7 mg för män

Vitamin: B 3 (niacin)
Bra för: Cellernas ämnesomsättning av fett och kolhydrater. Energiproduktion.
Brist ger: Allvarlig brist ger hudsjukdomen pellagra.
Finns i: Kött, lever och fisk. Även i bröd, gryn och ägg.
Dagsdos: 15 mg för kvinnor/19 mg för män

Vitamin: B 5 (pantotensyra)
Bra för: Omsättning av kolhydrater och fett.
Brist ger: Inga kända.
Finns i: Kött, baljväxter och fullkornsprodukter
Dagsdos: 5 mg

Vitamin: B 6 (pyridoxin)
Bra för: Proteinomsättning och nervfunktioner.
Brist ger: Hudförändringar, blodbrist och neurologiska symtom.
Finns i: Inälvor, kött, fisk, banan. Även i potatis, bröd och gryn.
Dagsdos: 1,2 mg för kvinnor/1,6 mg för män

Vitamin: B 8 (biotin)
Bra för: Cellernas ämnesomsättning
Brist ger: –
Finns i: Lever och havremjöl. Även i kött, fisk och ägg
Dagsdos: 0,03 mg

Vitamin: B 9 (folat, folsyra)
Bra för: Cellernas ämnesomsättning och nybildning av röda blodkroppar
Brist ger: Blodbrist. Gravida som har brist kan få barn med ryggmärgsbråck.
Finns i: Lever. Även i gröna bladgrönsaker, apelsin och blomkål
Dagsdos: 0,3 mg

Vitamin: B 12 (cyanokobalamin)
Bra för: Cellernas ämnesomsättning, bildandet av blodkroppar, nervsystemets funktion.
Brist ger: Blodbrist och neurologiska symtom
Finns i: Lever, rom och skaldjur. Även i kött och fisk.
Dagsdos: 0,002 mg

Vitamin: C (askorbinsyra)
Bra för: Bindvävens ämnesomsättning,
Brist ger: Blödningar i tandkött, försämrad sårläkning. I värsta fall
skörbjugg.
Finns i: Apelsin, broccoli, blomkål, vitkål. Även i paprika och tomat.
Dagdos: 75 mg
Vitamin: D (kolekalciferol)
Bra för: Reglerar kalkbalansen i skelett och tänder
Brist kan ge: Engelska sjukan, benuppmjukning
Finns i: Mest i makrill, lax, sill och strömming men också i margarin, lättmjölk, ägg och lever.
Dagsdos: 0,010 mg

Vitamin: E (tokoferol)
Bra för: Skyddar kroppens fleromättade fettsyror från att brytas ned. Bra för de röda blodkropparnas stabilitet.
Brist: Inga kända bristsjukdomar finns
Finns i: Mest i solrosolja och rapsolja, bra källor är också
margarin, ägg, lax och nötter
Dagsdos: 8 mg för kvinnor/ 10 mg för män

Vitamin: K (menakinon)
Bra för: Gör så att blodet koagulerar
Brist ger: –
Finns i: Gröna bladgrönsaker, lever och njure. Kroppen bildar normalt tillräcklig mängd av tarmbakterierna.
Dagsdos: 0,065 mg för kvinnor/ 0,08 mg för män

Av Kristina Eriksson Foto:Thinkstock

Vitaminguide (Källa: Livsmedelsverket)

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…