Annons

Annons

Magiskt pepparkakshus – mallar och instruktioner

Annons

Pepparkakshus
DEG:
4 1/2 dl brun farin eller strösocker
3 dl sirap
150 g smör
1 1/2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
4 1/2 dl mjölk
1 1/2 msk bikarbonat
ca 2 1/2 liter vetemjöl

TILL MONTERING:
1 dl vatten
2 dl strösocker
1 msk flytande glykos

KRISTYR:
4 dl florsocker
1 ägg, vitan
1 citron, 1 tsk saft

DEKORERING:
gelatinblad
25 punschpraliner
florsocker
10 godissockerbitar
1 marsipanros

Mallen hittar du här

Dag 1: Blanda socker, sirap och smör i en kastrull på svag värme. Rör i kryddorna. Tillsätt mjölken och låt svalna i en bunke. Blanda bikarbonat och vetemjöl, arbeta ner i bunken till en stadig deg. Täck med folie och ställ svalt över natten.
Dag 2: Kavla ut degen så att den blir ca 3 mm tjock och lägg den på ett bakplåtspapper. Rita av mallarna i tidningen, klipp ut och lägg de nya mallarna på degen. Skär efter mallarna och ta bort överflödig deg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Lägg på mallarna igen och skär bort det som ev. sticker ut.
Till montering: Koka vatten, socker och glykos i en kastrull till en ljusgul, något trögflytande smet. Akta så att du inte bränner dig.
Doppa husdelarnas kanter i smeten, eller bred på med en kniv, och pressa dem försiktigt mot varandra. Använd sockersmeten även för att fästa gelatinbladen, som ska bli fönsterrutor. Montera taket för sig och fäst det sedan ovanpå huset.
Rör ihop ingredienserna till kristyren och spritsa de olika delarna. Fäst punschpralinerna och sockerbitarna på taket. Fäst marsipanrosen på toppen. Pudra över florsocker.

Här hittar du våra 10 bästa tips för att lyckas med pepparkakshuset

Av Janet Gustavsson Foto: Erik Karlsson

 

LÄS OCKSÅ

Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons