Annons

Annons

Majs- och bovetebröd fritt från gluten

Majs- och bovetebröd är ett lite kraftigare bröd som är gott till frukost, soppa och som utflyktsbröd.

Annons
glutenfritt-brod

Baka glutenfritt med bovete och nyponmjöl.

1 bröd
6 dl vatten, 37 grader
2 tsk flytande honung
40 g jäst
3 1/2-4 msk fiberhusk
2 dl majsmjöl
3 dl bovetemjöl
1 dl 50 g nyponmjöl
1 dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
1/2 tsk salt

Topping
boveteflingor

Blanda vatten och honung i en bunke och lös upp jästen. Vispa ner fiberhusk och låt blandningen stå och svälla 8 minuter.

Nu är det bäst att använda en deg-blandare eller degkrokarna på en elvisp. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta
samman degen ca 5 minuter på hög hastighet. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 30 minuter.

Fördela degen i en smord brödform på ca 1 1/2 liter, släta till med lätt fuktad hand och strö över boveteflingor. Låt brödet jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda brödet i ugnens mitt ca 40 minuter, känn med sticka. Ta ut brödet, låt det svalna lite i form­en. Vänd upp på galler och låt brödet svalna under bakduk.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons