Annons

Annons

Många skulle må bättre av att äta glutenfritt

Lugnare mage, bättre sömn och mer energi. Det är några av hälsovinsterna man kan få när man minskar eller utesluter gluten ur sin kost. – Många personer skulle må bättre om de slutade äta gluten, säger dietisten Sofia Antonsson i nya magasinet Glutenfritt som kommer ut idag.

Annons

glutenfritt

Glutenfria recept hittar du här>>

Kosten är tillsammans med sömn och motion den viktigaste faktorn för att kroppen ska må bra. I sitt jobb som dietist hjälper Sofia Antonsson varje dag människor att leva ett friskare liv med en sundare mathållning. Hon möter personer med allt från IBS, celiaki och viktproblem till hormonrubbningar, reumatism och depressioner.
– Det kommer fler och fler patienter med besvär som är helt eller delvis kopplade till gluten, och jag ser att de blir bättre när de byter till en glutenfri kost, berättar hon.

INFLAMMATORISKT LIVSMEDEL
De senaste åren har det kommit mycket forskning som visar att gluten kan vara skadligt för kroppen, och det har skrivits uppmärksammade böcker och artiklar i ämnet.
– Gluten är ett av de inflammatoriska livsmedlen. Det innebär att det kan inflammera tarmarna och försämra näringsupptaget i kroppen, förklarar Sofia.
– Fler och fler väljer att äta glutenfritt. I USA är det en tydlig trend, och det kommer att växa även här. Det hänger ihop med den allmänna tränings- och hälsotrenden. Folk är helt enkelt mer medvetna om vad de stoppar i sig.
Kan vem som välja bort gluten i maten?
– Ja, i princip – om det inte gäller barn eller en person med t ex misstänkt celiaki. Innan man provar glutenfri kost ska man ALLTID göra ett test för glutenintolerans hos läkaren. Därefter är det fritt fram.
– Minska eller uteslut vete, korn och råg ur kosten. Det vill säga det som vanligtvis finns i bröd, kakor, pasta, gröt, müsli, gryn osv. Vanligt mjöl innehåller fibrer och vitaminer, och det är viktigt att äta en allsidig och varierad kost så att man får i sig alla viktiga näringsämnen. Se därför till att byta ut och ersätta det du tar bort. På nätet finns massor av bra information och forum.
– Är du glutenintolerant ska du helt undvika alla sädesslag, även havre – om det inte är så kallad ren havre som inte har spår av gluten. Du får börja lusläsa innehållsförteckningar och lära dig ett antal ord på vad du inte tål.
Hur börjar man enklast?
– Sätt inte igång ditt nya liv med att köpa hela glutenfria hyllan i mataffären. Börja t ex med frukostmålet och gör en egen müsli och baka en enkel filmjölkslimpa med glutenfritt mjöl. Sen kan du utöka din glutenfria kost vartefter. För gärna mat- och symtomdagbok så att du märker om du får några resultat.

PROVA DIG FRAM
– Man kan säga att det finns två typer av glutenfri kost. Den ena är naturligt glutenfria livsmedel som fisk, kött, ägg, quinoa, potatis, ris, bovete, grönsaker. Den andra är glutenfria ersättningsvaror som mjölmixer, glutenfri pasta, pajdegar.
– Numera finns ett stort utbud av glutenfritt i mataffärerna, och mycket har blivit både billigare och godare. Men många innehåller andra tillsatser som, om man är känslig, kan ge andra besvär. Prova dig fram!
Den som inte har en diagnos och bara vill äta lite nyttigare utan gluten kan du välja att äta glutenfritt light, tycker Sofia.
– Du kanske inte behöver vara nolltolerant, men byter ut t ex pasta och bröd. Och när du väljer att äta mat med gluten, se till att du väljer bra produkter.
Varför mår man bättre om man äter glutenfritt?
– Det som händer i kroppen när man slutar äta gluten är att tarmslemhinnan mår bättre. Då tar vi upp näringen bättre. Många märker snart att det ger mer energi och bättre sömn. Andra effekter kan vara bättre hår och hy, och en lugnare, mindre svullen och uppblåst mage.
– När inflammationen dämpas fungerar även hormonsystemet bättre, vilket kan stärka kroppen och underlätta besvären i en rad sjukdomar. Men i många fall är gluten bara en del av problemet. När det kommer till exempelvis IBS finns även andra livsmedel som orsakar besvär.
Det är många kvinnor som väljer glutenfritt?
– Kvinnor är en överrepresenterad grupp när det gäller mag- och tarmproblem och har mycket att vinna på att prova en kost utan gluten.
– Men detta är en allmän, tydlig trend. Vi ser fler böcker, kokböcker, forum osv. om att leva ett glutenfritt liv. Jag tror att fler och fler kommer att upptäcka att de mår mycket bättre av att äta mindre gluten.

Recept från tidningen Glutenfritt hittar du här:

Av Susanne B Olsson
Foto: Mikaela Lindholm

Intervjun är publicerad i magasinet Glutenfritt

Glutenfritt

FAKTA
Vilka bör inte äta glutenfri kost?
– Om du misstänker att du har celiaki ska du INTE sluta med gluten utan att först gå till läkare. Det kan bli svårt att göra en utredning om du slutar med gluten innan du söker hjälp. Det kan bli svårt att göra en utredning om du slutar med gluten innan du söker hjälp.
– Vid blod i avföringen, ofrivillig viktnedgång och feber ska du också söka läkarvård.
– Sedan tycker jag att man alltid ska rådgöra med läkare när det handlar om barn. Man ska inte laborera med barn helt enkelt. Har barnet problem med magen, tarmarna, viktnedgång osv., så undersök först om det är t ex celiaki. Celiaki uppträder ofta tidigt, så var uppmärksam om barn visar symptom.

Om du har celiaki
* Rådgör med läkare och dietist
* Lär dig de olika orden på innehållsförteckningen
* Gå med i Celiakiförbundet
* Sök information på nätet, t ex Ceiakiförbundet, Naturligt glutenfritt och Sköldkörtelföreningen.

glutefritt2

Sofia Antonsson …
* är legitimerad dietist och driver egna företaget IBSfri,
* har skrivit boken Lugn mage med god mat – kokboken för dig med IBS (Medvetet ätande förlag), och Mer lugn mage med god mat” (Lava förlag).
* har själv IBS och har ätit en glutenfri kost sedan många år.

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons