Annons

Annons

Maränggrottor med citronkräm och bär

En god och omtyckt dessert. Marängerna kräver lite gräddningstid men i gengäld kan du göra dem i god tid innan.

Maränggrottor med citronkräm och höstbär

6 personer
Maränger:
4 äggvitor
2 dl strösocker
1 msk Maizena majsstärkelse
1 tsk bakpulver

Citronkräm:
4 äggulor
1 dl strösocker
1 citron, skalet + 2–3 msk
citronsaft

Garnering:
valfria bär, t ex hallon,
blåbär, björnbär eller
havtorn.

Annons

Sätt ugnen på 100 grader.
Vispa samman äggvitorna till ett riktigt hårt och fast skum.
Tillsätt sockret lite i taget och vispa samman till en fast maräng, tillsätt Maizena och bakpulver och vänd om marängsmeten noga.
Klicka eller spritsa ut rundlar, ca cm 6–8 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper.
Gör en fördjupning i mitten av marängerna men inte rakt igenom.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 3 timmar. Blir marängerna inte klara, stäng av värmen och låt marängerna stå kvar i ugnen över natten.
De ska släppa papperet när de är klara. Får marängerna för mycket färg och inte blir vita, sänk värmen.

Citronkräm: Placera samtliga ingredienser i en kastrull. Sjud samman på låg värme till en kräm under vispning.
Kyl krämen i vattenbad under lock. Klicka ut krämen i marängernas mitt och toppa med höstens bär.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…