Annons

Annons

Mat för liten peng – läckra recept!

Paella

Det är många som har det lite extra knapert så här en bit in i januari. Men sörj inte. Här ger vi dig läckra recept på mat som inte kostar skjortan!

Korvpaella
Du kan använda vilket ris du vill i den här rätten. Vitt, fullkorns- eller råris passar bra men råris har längre koktid.
4 PERSONER:
3 dl ris
1 paket bacon, 140 g
300 g korv, t ex chorizo
1 dm purjolök
1 röd paprika
2 dl gröna ärter
1/2 dl hackad persilja
salt, peppar
TILLBEHÖR:
1 dl bearnaisesås,
färdigköpt
1 dl gräddfil

Annons

Koka riset mjukt i lättsaltat vatten. Skär bacon och korv i bitar. Skiva purjo och paprika. Fräs bacon och korv några minuter. Lägg i purjon och låt allt få fin färg. Tillsätt ris och ärter och värm på svag värme.
Rör ner persilja och smaka av med salt och peppar. Rör samman bearnaisesås och gräddfil och servera till.

Frittata

Baconfrittata

Baconfrittata är lite som en bondomelett men den ska stå några minuter under grillelementet på slutet så att den får en fin gratinerad yta. Servera en sallad till.
4 PERSONER:
8 ägg
4 kokta potatisar, skivade
1 paket bacon, 140 g
200 g broccoli
1 dm purjolök
peppar
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 250 grader eller grillvärme. Vispa samman äggen. Skär baconet i bitar. Dela broccolin i buketter och skiva purjon.
Fräs bacon, purjo och potatis tills de fått fin färg. Smaka av med peppar. Strö över osten. Stek på svag värme under lock tills frittatan stelnat.
Sätt in högt upp i ugnen några minuter så frittatan får fin färg.

thai

Thaigryta på svenska
Svenska råvaror tillagade med inspiration från Thailand. Alltså wokade, som är bland det snabbaste sättet att tillaga maten. Servera med ris.
4 PERSONER:
500 g kycklinglår
1 dm purjolök
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 burk, 400 g, kokosmjölk
1/2 dl sweet chilisås
1 pressad citron
1 dl hackad persilja
salt, peppar
4 msk sesamfrön

Skär kycklingen i strimlor. Skiva purjolöken. Skär champinjonerna i bitar. Hetta upp olja i en vid panna eller wok och fräs kycklingen några minuter. Tillsätt pressad vitlök, purjo och champinjoner. Rör
hela tiden och häll i kokosmjölk, sweet chili och citronsaft. Sjud några minuter tills kycklingen är genomstekt. Vänd ner persilja och smaka av med salt och peppar. Toppa med sesamfrön.

AV CHARUMATI ROUG
FOTO: WOLFGANG KLEINSCHMIDT

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…