Annons

Matjestårta med julens smaker

Pepparkakskrydda ger den klassiska matjestårtan julsmaker. Pepparkakskrydda finns färdigblandad att köpa i kryddsortimentet.

Annons

matjessillstårta

8-10 bitar
200 g kavring
100 g smör
2 tsk pepparkakskrydda
4 st gelatinblad

Fyllning:
200 g matjessillfiléer
3 msk klippt gräslök
1/2 röd lök
80 g röd rom
3 dl gräddfil
250 g kesella
1 krm svartpeppar

Garnering:
2 msk klippt gräslök
1/2 rödlök
granatäppelkärnor

Kantskär kavringen och mixa i matberedare. Smält smöret. Tillsätt pepparkakskryddor i smöret. Blanda smöret med brödsmulorna.

Kläm fast en bit bakplåtspapper i botten av en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smöra även sidorna. Tryck ner degen i formen, platta till med handen. Låt stå kallt någon timme i kylen.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Sila av sillen och finhacka den. Skala och finhacka rödlöken. Rör ihop allt till fyllningen.

Tag upp gelatinbladen och krama ur vattnet. Smält bladen i 1 msk kallt vatten på svag värme. Rör försiktigt ner gelatinet i fyllningen, rör om och fördela smeten i formen. Låt formen vila kallt i minst 4 timmar.

Vid servering: garnera med gräslök, rödlök och granatäppelkärnor.

Recept av Bitte E:son Forsberg
Foto Anders Norrsell

Vilken matjessill är godaste – kolla in vårt test! >>

matjessill

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons