Annons

Annons

Mazarinäppelkaka med kardemumma

Vinnaren är korad i Året Runts tävling, Sveriges bästa äppelkaka. Här bjuder vi på ett riktigt vinnarrecept.

Annons

Vinnaren Året Runts äppelkaketävling

Vinnaren i Året Runts stora tävling – Sveriges bästa äppelkaka!

LÄS OCKSÅ: Intervju med vinnaren, Annika Andersson i Småland

6 personer

Pajbotten:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula

Fyllning:
5 äpplen
1 citron, saften
1 dl strösocker

Mandelfyllning:
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk mald eller stött kardemumma
3 dl mandelmjöl
1 citron, skalet

Garnering:
pärlsocker

Vid servering:
äppelklyftor och kryddgrönt, t ex citronmeliss

Sätt ugnen på 175°.

Blanda alla ingredienser till pajbottnen i en degbunke. Degen ska vara jämn och fin. Tryck ut degen i en smord och bröad springform ca 24 cm i diameter. Kläm gärna ett bakplåtspapper i formens botten. Se till så att degen går upp på kanten. Placera formen kallt i kylen medan fyllningen förbereds.

Skala, kärna ur och halvera äpplena. Placera dem med den kupiga sidan uppåt och skär snitt i 7 av halvorna som när man gör hasselbackspotatis. Försök att inte skära igenom dem helt. Blanda citronsaft och strösocker. Häll blandningen över äpplena så att den rinner ner i skårorna.

Klyfta de resterande 3 äppelhalvorna.

Rör ihop smör och socker till mandelfyllningen. Tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varje ägg. Tillsätt övriga ingredienser.

Placera de skivade äppelskivorna ovanpå pajbottnen. Häll över mandelsmeten och lägg ner de 7 äppelhalvorna med den kupiga sidan uppåt. Strö över pärlsocker.

Grädda strax under ugnens mitt ca 50 minuter. Täck med folie om kakan får för mycket färg efter ca 30 minuter.

Se hur det gick till när juryn utsåg vinnarkakan

Recept av Annika Andersson
Styling Bitte Eson Forsberg

Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons