Annons

Annons

Miljövänlig rengörning med ättika

Städa både miljövänligt och billigt? Det enda du behöver är ättika!

Ättika

Foto Sjöberg Bild

Till icke vaxade golv: Blanda en halv kopp ättika med två liter varmt vatten.

Fläckborttagning på matta: Gör en mix av en tesked flytande diskmedel och en tesked ättika i en halv liter ljummet vatten. Det tar bort icke-oljiga fläckar från mattor. Applicera vätskan på fläcken med en mjuk borste eller handduk och gnugga försiktigt. Tvätta därefter med en handduk fuktad med rent vatten och torka torrt. Upprepa proceduren tills fläcken är borta. Torka sedan snabbt, med hjälp av en fläkt eller hårtork. Detta bör göras så fort fläcken har upptäckts.

Annons

Fönsterputsning med ättika ger skinande glas och kommer inte heller att lämna kvar strimmor eller fläckar som annars är vanligt vid fönsterputsning. Blanda ihop lika delar ättika med lika delar varmt vatten. Torka med mjukt tyg.

Skärbrädan: Den tvättar du med ren ättika. Tar bort alla bakterier.

Avloppet: Använder du ättikskuber håller du avloppet både rent och luktfritt. Ättikskuber får du genom att fylla en isbehållare med en mix av en kopp ättika och resten vatten. Sedan är det bara att stoppa in i frysen och ta fram vid behov. När det smält ned i avloppet, spola med kallt vatten i en minut.

Kaffebryggaren: Ättika löser upp kalkansamlingar (från vattnet) som lagras i vanliga kaffebryggare. Fyll behållaren med ättika och vatten och kör igenom en ”bryggning”. Skölj sedan noga med vatten efteråt.

Mikron: Koka upp 1/4 kopp med ättika och 1 kopp vatten i mikron. Det kommer att göra så att allt matstänk lossnar och lukter försvinner.

Duschkabindörrar: Skrubba dörrarna med en svamp och ättika för att få bort tvål- och kalkrester och fläckar.

Fler husmorstipset hittar du här>>

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…