Annons
Annons

Minska matavfallet – så tar du tillvara på maten!

Ungefär var femte matkasse som vi bär hem blir matavfall. Av matavfallet är en tredjedel matsvinn - sånt vi hade kunnat äta om vi hanterat det bättre.

matsvinn

Ta hand om maten och minska matsvinnet.

LÄS OCKSÅ: 7  myter om återvinning

Vi slänger 1000-tals kronor i soppåsen!
På ett år slängs 25 kilo mat per person, mat för flera tusen som bara slängs bort.  Stormarknader och dylikt slänger ca 1, 2 ton matavfall per heltidsanställd. En restauranganställd beräknas slänga cirka 3 ton mat per år. Mellan 30 – 40 procent av all mat hamnar i soptunnan.
2014 var FN:s år för att motverka matsvinnet. Sedan dess börjar många kedjor/restauranger sälja mat med vissa skönhetsfel och ta hand om rester som annars slängs.

Annons
Minska matsvinnet

Matsvinnet i affären är enormt. Är ett av sex ägg skadat – då ryker hela lådan.

5 enkla tips mot matsvinn i ditt kök:
1. Prickarna gör den sötare. Bananer blir fort svartprickiga. Släng inte – dela i bitar och frys in till smoothie. Eller varför inte göra en bananpannkaka?
2. Slipp torrt, trist bröd. Frys ditt bröd direkt och rosta sedan en skiva i taget. Av torrt bröd gör krutonger och fräs lätt i panna – gott i pastasallad och dylikt.
3. Sätt klämma på mjölken. Har du öppnat mjölk- eller gräddpaket utan skruvlock så sätt en klämma runt öppningen – de håller väldigt mycket längre.
4. Gör juice av frukten. Har du en juicecentrifug så gör färsk juice av sånt som håller på att bli övermoget – morot, banan, päron, äpple, ingefära, apelsin och tomat funkar fint.
5. Frys in rester. Man kan frysa i princip allt. Ha en hylla där du fryser portionsrester från middagen – bra som lunchlåda eller mål när man inte hinner laga ny mat.

Skilj på ”bäst-före” och ”sista förbrukningsdag”
1.  Bäst-före-datum är en rekommendation. I obruten förpackning och rätt förvaring går det att äta ett livsmedel flera dagar/veckor till.
2. Sista förbrukningsdag gäller för känsliga livsmedel som är olämpliga att äta efter ett visst datum – exempelvis köttfärs, färsk fisk, rå kyckling och korv.
3. Titta mindre på bäst före-datumen – våga lita mer på dina sinnen. Titta, lukta eller smaka på maten – du känner själv om det är gott eller inte.

LÄS OCKSÅ: 7  myter om återvinning

Matsvinnskampanjer i skolorna!
I Fazers foods matkampanj uppmanar ett sopmonster eleverna att ”Stoppa maten i magen – inte i soptunnan”. Dagligen mäts hur mycket mat som slängs i skolan jämfört med en vanlig vecka.  I miljörådets matsvinnstävling utmanas skolor att slänga mindre än 60 kilo per vecka (en slängd potatis per elev och dag = 100 kilo svinn i veckan). Belöningen? En väl vald dessert. Äldre elever slänger mer än yngre och mest slängs tacos, köttfärssås och spaghetti. Detta då eleverna tar mer än vad de orkar äta upp. Minst slängs soppa, blodpudding eller raggmunk.

Handla billig överskottsmat på nätet! Matsmart.se kan man handla överskottsmat till 20-90 % rabatt och leverans över hela landet. Inga färskvaror men allt från olivolja och pasta till kex, godis och läsk säljs nedsatt.

Boktips! ”Släng inte maten: ta tillvara allt du handlar” av Birgitta Rasmusson/Ica Bokförlag

LÄS OCKSÅ: Zeenath  räddar maten andra slänger

Av Erika Svernström Källa: Hushållningssällskapet, Naturvårdsverket, TT, Fazer Food Services

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…