Annons

Annons

Boeuf bourguignon

Högrev är ett bra kött att tillaga grytan på. Se till att ge köttbitarna bra stekyta när du steker köttet innan du placerar det i grytan.

Annons
Köttgryta

Boeuf bourguignon

Bjud på en mustig gryta ikväll!

4 personer
1 kg högrev utan ben
1 gul lök
4 msk vetemjöl
3 vitlöksklyftor, hackade
3 msk tomatpuré
några kvistar färsk timjan
salt, svartpeppar
4 dl kalv- eller oxbuljong
1 flaska rött vin, fylligt
2–3 morötter
250 g skogschampinjoner
200 g rökt sidfläsk, tärnat
färsk bladpersilja
10 steklökar eller pärllökar
smör att steka i

Garnering:
bladpersilja

Servering:
kokt potatis
saltgurka
syltlök

Putsa köttet och skär i ca 2×2 cm stora tärningar. Finhacka löken. Bryn kött och lök i smör.
Flytta över i en stekgryta och häll även i skyn. Strö över mjölet och rör om ordentligt.
Finhacka vitlök och blanda ner i grytan tillsammans med tomatpuré, timjan, salt och peppar. Tillsätt buljong och vin, rör om. Koka upp och låt sjuda ca 45 minuter. Skala och dela morötterna i bitar. Ansa svampen och dela i mindre bitar om de är stora. Fräs morötterna snabbt i lite smör. Ta åt sidan. Fräs sedan snabbt svamp och persilja i smör. Ta åt sidan.
Stek fläsket så att det får fin färg, låt rinna av på lite hushållspapper.
Blanda ner morötter och steklök låt puttra ytterligare ca 10 minuter. Blanda ner svamp och fläsk och puttra ytterligare ca 5 minuter.
Servera grytan med kokt eller pressad potatis, saltgurka och syltlök.

Recept Bitte E:son Forsberg
Foto Anders Norrsell

Tips på ett gott vin till grytan hittar du här

LÄS OCKSÅ:
Fisk- och räkgryta med saffran

Fläskfilégryta med grönpeppar och äpplen

Ugnsbakad kycklinggryta

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons