Annons

Annons

Naturligt glutenfria sockermunkar

En sann succé på fikabordet är de här ljuvliga sockermunkarna - som innehåller bara naturligt glutenfria ingredienser!

Kokboksförfattaren Malin Båtmästar bakar naturligt glutenfritt i nya numret av tidningen Glutenfritt, som finns i butik på tisdag 2 maj! Varsågod, här får du hennes magiska sockermunkar som är naturligt glultenfria!

Glutenfria sockermunkar

15 runda munkar eller 20 små
4 dl mjölk
50 g smör
25 g jäst
stött kardemumma efter smak
80 g (1 dl) strösocker
30 g (2 msk) psylliumfröskal
10 g (1⁄2 dl) pofiber
150 g (2 dl) rismjöl
100 g (2 dl) kokosmjöl
50 g (1 dl) mandelmjöl
2 tsk guarkärnmjöl (kan köpas på nätet)
1 ägg

Annons

Till fritering:
2 liter neutral olja
strösocker

Smält smöret och värm mjölken tills den är fingervarm.
Häll smör och mjölk i en bunke och smula ner jästen. Tillsätt kardemumma, socker, psylliumfröskal och pofiber och rör om.
Mät upp mjölsorterna i en skål och arbeta ner dem i degen under omrörning. Efter en stunds knådning knäcker du ner ett ägg och arbetar in det väl i degen.

Låt degen jäsa på ett varmt ställe i minst en halvtimme.

Baka ut degen till ca 15 bollar som du försiktigt formar till runda munkar.
Hetta upp 2 liter olja i en kastrull till 170°.
Fritera munkarna, 3–4 åt gången, ett par minuter per sida tills de fått färg.
Lägg de friterade munkarna på hushållspapper för att rinna av ett par minuter. Rulla därefter munkarna i sockret och låt dem sedan svalna något innan du äter dem.

Tips! Du kan göra runda hålmunkar av halva satsen och små bollar av den andra halvan. Bollarna kan man fylla med sylt, vaniljkräm eller Nutella om man vill!

Recept och foto: Malin Båtmästar
Malin Båtmästar är bloggare och kokboksförfattare. Hon har just kommit ut med en ny bok, ”Naturligt glutenfritt”.

Fler naturligt glutenfria recept!

Naturligt glutenfria chocolate cookies

Malin Båtmästars naturligt glutenfria godsaker

Receptet är hämtat ur Glutenfritt nr 3 som finns i butik nu – Missa inte!

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…