Annons

Annons

Nybakade vallmobröd

Låt jäsa över natten – toppen till frukosten! Baka goda frallor med vallmofrön.

Annons
Kalljäst vallmobröd

Vallmobröd

15–18 frallor
50 g jäst
2 dl mjölk
3 dl vatten
1 msk strösocker
2 msk olivolja
2 tsk salt
3 dl durumvetemjöl
ca 7–8 dl vetemjöl
2 msk filmjölk till pensling

Garnering:
vallmofrön, blå och vita

Smula ner jästen i en degbunke. Häll över lite av mjölken och lös upp jästen. Tillsätt resterande mjölk tillsammans med vatten, socker, olja, salt, durum och vetemjöl. Tillsätt lite av mjölet i taget och ta undan 1 dl vetemjöl till utbakning.
Blanda samman till en smidig deg. Om det behövs så tillsätt mer mjöl, degen ska släppa bunkens kanter och kännas smidig. I maskin knådas degen ca 5 minuter och för hand ca 10 minuter.
Täck bunken med plastfilm och låt jäsa i kylen över natten. Bunken måste vara rymlig, degen jäser mycket.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i 3 lika stora delar. Varje del ska bli 5–6 stycken bullar. Placera bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med filmjölk och strö över vallmofrön. Grädda i ugnens mitt, sänk värmen till 200 grader när du sätter in bullarna. Grädda ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.

Recept av Bitte E:son Forsberg
Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ:

Recept:Baka ljuvliga havrerutor i långpanna

Recept:Baka härliga medelhavsbröd

Recept: Baka ljuvligt formbröd

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons