Annons
Annons

Ört- och apelsingravad lax

Gravad lax med smak av apelsin. Friskt och gott!

Gravad lax med apelsin
1 kg lax, mittbiten
1/2 dl salt
1 dl strösocker
1 msk krossad vitpeppar
1 msk krossad rosépeppar
1/2 dl hackad dill och basilika, blandat

Garnering:
1/2 dl hackad dill och basilika, blandat
1 apelsin, skal och lite saft
apelsinklyftor

Annons

Dela laxen på mitten och bena ur, men låt skinnet sitta kvar.
Blanda salt, socker, vitpeppar, rosépeppar och örter. Fördela och klappa in kryddorna på laxbitarna (köttsidan). Lägg ihop dem mot varandra, den tjocka delen mot den tunna.
Lägg fisken i en plastpåse och knyt ihop. Lägg på ett fat och ställ in i kylen. Låt ligga i kylen 2 dygn och vänd laxen 4-5 gånger under tiden.
Blanda örter och apelsinskal och -saft till garneringen. Torka bort den första kryddblandningen från laxen och strö över garneringen.
Skär upp i tunna skivor, lite på snedden så att skivorna blir bredare. Lägg upp på fat och garnera med apelsinklyftor.

OBS! Tänk på att laxen behöver ha varit fryst 3 dygn innan den gravas.

Av Janet Gustavsson Foto Erik Karlsson

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…