Annons

Annons

Lax och vinkokt ragu

Läcker örtlax på en bädd av vinkokt linsragu är gott och ganska otippat. Ett recept värt att testa!

vinkokt lax
4 personer

800 g laxfilé i hel bit
1/2 dl grovt hackade örter
2 msk rapsolja
1 msk flytande honung
salt, svartpeppar
lite stött rosépeppar

Linsragu:
3 dl gröna linser
3 vitlöksklyftor
3 schalottenlökar
2 msk smör
2 1/2 dl torrt vitt vin
7 dl vatten
2 msk fiskfond, glutenfri
200 g färsk spenat
125 g smör, rumsvarmt

Annons

Garnering:
dill
citron

Sätt ugnen på 175 grader.
Linsragu: Skölj linserna och låt rinna av.

Gilla Året Runt på Facebook

Skala och finhacka lök och vitlök, fräs blankt i smöret utan att det tar färg. Tillsätt linserna, slå på vinet och låt det koka in.
Tillsätt vatten och fond, låt koka upp och puttra vidare under lock i ca 30 minuter på svag värme så att linserna mjuknar.
Ansa och skölj spenaten. Tillsätt smör spenatblad i linspannan, låt allt bli varmt så att bladen blir mjuknar något.
Lägg laxen i en ugnsform med bakplåtspapper. Blanda olja, honung, örter och kryddor och gnid in laxen. Sätt i en kökstermometer i fiskköttet och stek laxen i mitten av ugnen ca 30 minuter. Den ska ha en innertemperatur på 55 grader.
Lägg linsröran på ett fat och lägg laxen ovanpå. Garnera med dill och citron. Servera med grönsaker.

Av: Bitte E:son Forsberg, Assistent: Linnea Eriksson Foto: Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…