Annons
Annons

Påskens godaste pyssel!

Färggranna godsaker hör påskhelgen till. Vi bjuder på pyssliga tårtor och roliga sötsakspyssel. Duka upp för en härlig pysselafton där alla kan vara med!

Gör det själv – en chokladskål

Bjud på en len blåbärskräm.

Fyllda chokladägg med blåbärskräm

Ca 10 st
200 g mörk choklad
ca 10 ballonger
250 g blåbär
1/2 dl florsocker
100 g färskost
1 1/2 dl vispgrädde
1 äggvita
8 punschpraliner

Hacka chokladen och smält i vattenbad. Blås upp ballongerna till lagom storlek (inte så stora, se bild nedan). Knyt. Doppa i chokladen, ställ på bakplåtspapper och låt stelna i kylen.

Annons

Tips! Låt den smälta chokladen svalna något så att den inte är för varm när du doppar ballongen. Chokladen ska kännas ganska tjock och krämig. (Eventuellt kan du penlsa den uppblåsta ballongen med lite neutral olja och ”bröa” den med kakao.) Doppa några gånger så att det blir flera lager choklad och äggen får ganska tjockt skal. Då håller de bättre när du ska lossa ballongen. Låt äggen kallna och stelna helt i kylskåp. Lossa genom att släppa ur luften och försiktigt trycka ner ballongen runt om längs med insidan av chokladkanten.

Blåbärskräm: Mixa blåbär, florsocker och färskost. Vispa grädden, vänd ner i blåbärsröran. Vispa äggvitan och vänd ner.
Plocka ballongerna ur chokladformarna och spritsa ner fyllningen. Dekorera med punschpralin.
skål av choklad

Gör en skål av choklad och servera en krämig mousse.

Tips!  Gör några extra eftersom någon chokladform kan gå sönder när ballongen ska plockas ur.

Baka prinsesstårta

Dekorera din prinsesstårta med påskens blommor.

Prinsesstårta med påskliljor

Ca 10 bitar
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl majsstärkelse
2 tsk bakpulver

Fyllning:
4 blad gelatin
2 dl marsánkräm
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Garnering:
grönt tårtlock
150 g gul marsipan
florsocker
flätad kant av marsipan
Gul och vit marsipan

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en rund for. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, majsstärkelse och bakpulver. Vänd ner i äggsmeten, häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
Stjälp upp kakan och låt svalna. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka mársankrämen enl anvisningarna på förpackningen. Ta upp gelatinbladen och rör ner dem i den varma krämen, ställ åt sidan.
Vispa grädden, vänd ner i krämen, låt krämen stelna rätt mycket.
Dela tårtbotten i 3 delar, bred krämen emellan lagren och som en liten kulle på översta lagret, bred kräm runt kanten.
Forma gul marsipan till påskliljor och dekorera tårtan med dessa. Pudra över florsocker. Kavla ut gul och vit marsipan och skär band, fläta och lägg runt kanten.

ägg i påsk

Servera på färggrant vis.

Måla fabergéägg Lyxigt ägg för gubbröra. Färga ägget med äggfärg (finns i hobbybutiken). Måla ett vackert mönster med guldpenna. Fyll med gubbröra och servera i ett vackert snapsglas.

dekorera dina ägg

Så gör du en kanin av ett ägg…

Så gör du små påskkycklingar och kaniner Kokta skalade ägg förvandlas till kaniner med tunt skivade rädisor i trekant som öron och små bitar av kryddnejlika till ögon. Eller gör äggen till påskkycklingar med fötter, näbb och kam av tunt skuren morot.

ägg till frukost

Så gör du charmiga kycklingar till frukost.

Servera sötaste frukostägget Koka ägget, skär av en topp av skalet, gröp ur innehållet och mixa ägget med 1 msk färskost, spritsa ner i skalet och stick in en liten trekant av morot som näbb. Lägg en liten persiljekvist på huvudet som kam.

 

Av Janet Gustavsson Foto Erik Karlsson

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…