Annons

Annons

Porterstek med pressad potatis

Bjud på en vällagad stek. Tillsammans med den pressade potatisen och alla tillbehören blir det en härlig söndagmiddag.

Annons
Stek

Bjud på en stek till söndagsmiddag

6 portioner
1 1/2 kg fransyska
2 msk smör
2 flaskor porter á 33 cl
3 dl vatten
1 msk kalvfond
1/2 dl soja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 dl outspädd svartvinbärssaft
10 torkade enbär
8 svartpepparkorn
3 msk finhackad timjan
Sås:
6 dl buljong från steken
3 dl grädde
3 msk vetemjöl
1 tsk råsocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Serveras med:
kokt, pressad potatis
valfria kokta grönsaker, exempelvis blomkål och bönor
äppelmos
inlagd gurka
syltlök
gelé

Putsa köttet. Hetta upp lite smör i en stekgryta och bryn köttet runt om.
Tillsätt porter, vatten, fond och soja. Låt allt koka upp och låt småkoka i ett par minuter. Skumma av väl.
Skala och kvarta löken grovt, dela moroten och vitlöken i stora bitar. Lägg i allt i grytan.
Tillsätt svartvinbärssaft, enbär, pepparkorn och timjan. Lägg på lock och låt steken sjuda i cirka 50 minuter.
Vänd köttet och låt sjuda ytterligare i cirka 50 minuter, eller tills köttermometern (om du använder en sådan) visar cirka 70 grader.
Under tiden som köttet steker kan du ösa det ett par gånger med buljongen.
Ta av köttet från plattan och låt det stå och dra i buljongen i 20 minuter. Ta upp köttet och svep in i folie.
Sila buljongen och koka upp den tillsammans med grädde. Låt det koka i ett par minuter. Rör ut mjöl i lite vatten och vispa ner i såsen.
Koka i cirka 5 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.
Servera steken med pressad potatis och tillbehören.

Recept Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

Tips på ett gott vin till middagen hittar du här

LÄS OCKSÅ
Filégratäng med rotfrukter och vitvinssås

Pulled fläskytterfilé

Fiskgratäng med torsk och tomater

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons