Annons

Annons

Glutenfria rödbetsrutor med chokladtopping

Goda, chokladstinna kakor som gräddas i en liten långpanna och blir extra smakrika och saftiga av rödbetor. Rutorna är bakade på mandelmjöl och bovetemjöl, ett recept som passar utmärkt även för glutenallergiker.

Annons
Glutenfria rödbetsrutor med chokladtopping

Glutenfria rödbetsrutor med chokladtopping
Foto: Evelina Göransson

ca 30-35 bitar

3 ägg
2 dl råsocker
2-3 rödbetor
2 1/2 dl hackade valnötter
kokosfett och sesamfrön till formen
200 g chokladkaka, 70 %
150 g smör eller kokosfett
2 dl bovetemjöl
1 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Topping:
100 g chokladkaka, 70 %
2 msk kokosfett
ev valnötter

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker fluffigt några minuter. Skala rödbetor och riv dem fint. Vänd ner rödbetor och valnötter i smeten.
Smörj och bröa en form, ca 20×30 cm, med kokosfett och sesamfrö.
Bryt chokladen i en bunke och tillsätt smör eller kokosfett. Smält i mikron några sekunder eller över vattenbad, försiktigt så det inte bränns. Blanda ner i äggsmeten.
Blanda mjöl, bovete och bakpulver och rör ner i smeten. Bred ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter tills kakan fått fin färg. Ta ut och låt svalna i formen.
Topping: Bryt chokladen i mindre bitar. Klicka i kokosfettet. Smält några sekunder över vattenbad eller i mikron. Rör ihop till en slät kräm.
Bred toppingen över kakan när den svalnat. Skär upp i rutor.
Låt stå i kylskåp i någon timme innan servering så chokladtoppingen har stelnat. Garnerna eventuellt med valnötter.

Tips
Dra gärna med en gaffel genom chokladen så det blir ett fint mönster.

Av Ewa Skiöldebrand
Foto: Evelina Göransson

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons