Annons

Annons

Så får du myggbettet att sluta klia – och 4 vanliga huskurer du bör undvika

Röda och kliande myggbett hör tyvärr den svenska sommaren till. Så vad ska man göra för att minska obehagen? Klia inte, säger de flesta, men det är – som alla vet – lättare sagt än gjort.

När myggan sticker dig sprutar den samtidigt in saliv i sticksåret, bland annat för att hindra blodet från att koagulera. Din kropp reagerar sedan på ämnena i saliven och resultatet blir ett svullet och irriterat myggbett.

Annons

Det finns bättre och sämre sätt att lindra den värsta klådan på – här är listan.

myggbett

4 huskurer mot kliande myggbett du ska undvika

1. Ett varmt bad
Oavsett om du preparerat vattnet med havregryn, bikarbonat, olja – eller något annat som du hört ska hjälpa – är ett varmt bad en dålig idé. Värme gör nämligen att det angripna området börjar klia ännu mer, förklarar Lindsay Bordone, läkare och hudexpert till Buzzfeed health.

2. Alkohol
Att badda bettet med alkohol eller något annat desinficerande är inte att rekommendera. Det hjälper inte och alkoholen kan dessutom torka ut huden, vilket kan göra att det kliar ännu mer.

3. Honung
Honung är visserligen antibakteriellt, men har tyvärr ingenting att komma med när det gäller myggbett, eftersom klådan är orsakad av din egen kropps reaktion. Detsamma gäller andra antibakteriella krämer.

4. Kryssa med nageln
Många är vi som försökt lindra klådan genom att ”kryssa” bettet med fingernageln. Det här fungerar alltså inte, enligt experten. Faktum är att det är lika illa att kryssa som att klia eftersom du riskerar att riva upp huden och på så vis få in bakterier i bettet, som i sin tur kan leda till infektion.

Här är kurerna som faktiskt fungerar: 

Kyla
En kall kompress eller något kylande att trycka mot bettet kan lindra, så även eteriska oljor, som exempelvis pepparmynts-, eukalyptus-, eller tea tree-olja. Också tigerbalsam eller till och med tandkräm kan hjälpa mot klådan, dock inte mot själva orsaken till irritationen.

Hydrokortisonkräm
Det mest effektiva mot ett kliande myggbett är att stryka på en mild kortisonkräm. Steroiderna i krämen drar ihop blodkärlen och reducerar reaktionen som orsakar klådan.

Källa: Buzzfeed health

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…