Annons

Annons

Så får du silver med glans!

Det bästa sättet att sköta silverbesticken är att använda dem. Om de ligger undanstoppade i en låda blir de däremot glanslösa, missfärgade och oxiderade.

Annons

 

Sätter silverkant på vardagen!

Så här sköter du din silverskatt:

Förvara silvret insvept i linne, bomull eller syrafritt papper i vanliga hushållsplastpåsar. Men vissa plaster kan missfärga silver, så se till att det står 04.PE på återvinningssymbolen på paketet.

De flesta silverbestick  går att diska i maskin. Men var försiktig med knivarna. Om de är gamla kan skaften vara fästade vid bladen med harts och det sväller av det varma vattnet, tränger ut och då lossnar skaften.

Blanda inte silverbestick och rostfria bestick i diskmaskinen – en viss vattenkvalitet kan göra att det blir fläckar på besticken.

Ägg, lax och gravlaxsås är silverglanses fiende nummer ett. Mat som innehåller svavel svärtar nämligen silvret. Diska besticken direkt efter användning. Om de lämnas över natten kan det blir fläckar som går på djupet, ungefär som frätskador.

Ha inte heller gummisnoddar runt silverbestick. Gummmi utsöndrar också svavel som svärtar silvret.

Så sätt en silverkant på vardagen och duka med silverbesticken varje dag. De blir bara vackrare med användning. Men nysilverbestick är ömtåligare och nöts med tiden.

Av Johanne Ländin Foto Kristian Pohl

LÄS OCKSÅ

Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons