Annons

Annons

Saffransbutterkaka med clementin- och citronfyllning

Vackraste butterkakan gör du själv, med smak av saffran och en frisk citrusfyllning.

Annons

butterkaka med saffran

Den friska citrusfyllningen är verkligen toppen!

1 kaka
1/4 pkt jäst
2 1/2 dl mjölk (3 %), rumsvarm
1 kuvert saffran, 1/2 g
1/2 tsk salt
1 ägg
3/4 dl strösocker
6-7 dl vetemjöl
75 g smör, rumsvarmt

Fyllning:
1 clementin, saft + skal
1 citron, saft + skal
100 g smör, rumsvarmt
3/4 dl strösocker

Till pensling:
ägg
pärlsocker
hackade hasselnötter

Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk citronsaft

Garnering:
rivet skal av clementin och citron

Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken.
Mortla saffran tillsammans med salt. Tillsätt resten av mjölken i jäsvätskan, och saffran, salt, socker och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg, gärna i maskin.

Klicka ner smöret lite i taget, och arbeta in det ordentligt i degen. Plasta in bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.

Häll clementin- och citronsaft i en kastrull och låt koka ihop tills det endast är 1 msk kvar. Klicka ner 2 msk av smöret och låt det smälta. Ställ åt sidan. Rör ihop resten av smöret med socker och skal av citron och clementin. Rör ner smält citrussmör och blanda till en jämn massa.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel. Bred ut fyllningen över hela degplattan. Rulla ihop den från långsidan. Skär rullen i ca 4 cm tjocka skivor. Lägg ut dem i en rund, smord kakform så att det bildar en butterkaka. Blir det några bitar över kan de gräddas separat som bullar.

Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och hackade nötter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. (Eventuella separata bullar gräddas i 250° i mitten av ugnen i 8-10 minuter.)

Rör ihop florsocker och citronsaft till en trögflytande glasyr. Ringla glasyren över kakan och dekorera med citrusskal.

Tips! Använd rumsvarmt smör i stället för smält så behövs mindre mjöl i degen. Resultatet blir en saftigare kaka.

Recept av Ylva Porsklev
Foto Emma Eriksson

Recept! Baka gott med saffran!

Rulltårta med saffran
Recept: Saffransrulltårta med chokladfyllning

saffransrutor

Recept: Saffransrutor i långpanna

Snabba saffransscones
Recept: Snabba saffransscones

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons