Annons
Annons

Sillsmörgåstårta med skinka och citron

Smörgåstårta är en tårta som passar i alla sammanhang! Den är tårtan är lite extra god med all sin läckra fyllning.

Silltårta

Smörgåstårta går alltid hem. Här med fyllning av matjessill, ost och skinka.

12 bitar
6 stycken Juliakakor (bröd av Hönökaketyp men som är mindre och tjockare)

Matjesillfyllning:
1 liten rödlök
1 litet äpple
1 burk matjessill, 125 g, väl avrunnen
2 msk svensk senap
finrivet skal från 1 citron
2 dl gräddfil
salt och peppar

Annons

Skink – och ostfyllning:
150 g rökt skinka
2 dl riven, gärna lagrad ost
1 dl finhackad persilja
2 1/2 dl gräddfil
salt och peppar

Topping:
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
ca 50 g salladsblad
6 kokta kalla ägg
300 g avrunnen löksill
4–5 rädisor
1/2 dl klippt gräslök
1/2 dl finhackad rödlök

Hacka löken och skär äpplet i små tärningar. Skär sillen i små bitar. Blanda lök, äpple, matjessill, senap, citronskal, gräddfil, salt och peppar i en bunke.

Skär skinka i tärningar och blanda med ost, persilja, gräddfil, salt och peppar till en röra i en bunke.

Lägg två Juliakakor kant i kant på en bricka. Bred matjessillfyllningen över brödet. Täck med två brödskivor. Lägg dem så att skarvarna är förskjutna, på så vis håller smörgåstårtan ihop bättre. Bred på skink- och ostfyllningen. Täck med de sista brödskivorna.

Blanda gräddfil och majonnäs och bred det ovanpå. Täck med salladsblad över hela smörgåstårtan. Skala och skiva äggen och lägg dem ovanpå. Toppa med avrunnen löksill. Skär rädisorna i skivor och strö dem tillsammans med gräslök och rödlök ovanpå. Servera smörgåstårtan kylskåpskall.

Tips! Smörgåstårtan kan med fördel förberedas dagen innan. Fyll den med de två fyllningarna men vänta med toppingen. Glöm inte att täcka smörgåstårtan med plastfilm, annars torkar den.

Av Kristina Eriksson Foto Åsa Dahlgren

Fler goda recept till din buffé hittar du här>>

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…