Annons

Annons

Smaktest: Vilken pasta är godast?

Vi på redaktionen har testat glutenfri fusilli. Marknadens utbud av glutenfri pasta bara växer. Vi har valt ut och smakat på sex olika sorter pastaskruvar - så här tyckte vår smakpanel!

Annons

Så här gick testet till: Vi kokade upp sex olika sorters glutenfri fusilli och lät en grupp på 10 personer göra ett blindtest. De fick smaka på alla sorter och ge ett utlåtande. I smakpanelen fanns både dem som aldrig smakat glutenfri pasta till personer som äter glutenfri kost varje dag.

Semper

semper

Om: Gjord på bland annat potatismjöl och sojamjöl.
Pris: Cirka 25 kr för 500 gram.
Omdöme: God, okej och barnvänlig var några av panelens utlåtanden. Lite mjölig, besk eftersmak tyckte några andra. Med andra ord en helt godkänd pastasort om än något blek i färgen.

Risenta

Risenta
Om: Gjord på 100 procent ekologiska kikärtor.
Pris: cirka 40 kr för 300 g.
Omdöme: Rödaktig pasta med tydlig smak av kikärtor. Fusillin gick hem hos några medan andra inte alls tyckte om den. ”Läbbig konsistens” och ”Mjölig, smulig smak” var några av utlåtanden. Men också ”annorlunda, men jag gillar det”. Plus för att den är ekologisk, men minus för priset.

Ica

Ica glutenfri pasta
Om: Gjord på majsmjöl.
Pris: cirka 20 kr för 500 g.
Omdöme: Pastaskruvarna har väldigt gul färg, vilket många i smakpanelen kommenterade. Pastan smakade i mångas tycke ”helt okej” och ”ganska lik vanlig pasta”. Andra tyckte att den var ”något smaklös”. På plussidan är priset och tillgängligheten – finns i alla Ica-butiker. På minus-sidan är lång koktid: 15–17 minuter.

Barilla – bäst i test!

Barilla glutenfri pasta
Om: Gjord på en blandning av vitt majsmjöl, gult majsmjöl och rismjöl.
Pris: cirka 20 kr för 400 g.
Omdöme: En klar vinnare! ”Godast och mest lik traditionell pasta” enligt en samstämmig jury. Förutom riktigt god smak även fin konsistens och bra pris.

Urtekram

Urtekran glutenfri pasta
Om: Gjord på 100 procent ekologiskt fullkornsrismjöl.
Pris: cirka 20 kr för 250 g.
Omdöme: Urtekrams fusilli uppfattade vår smakpanel som en smula gråaktig och blek i färgen men får ändå godkänt smakbetyg. ”Smakar som fullkornspasta”, och ”skruvarna är lite små” var några av reaktionerna. Vi gillar att den är ekologisk.

Pasta Prima

pastaprima
Om: Gjord på majs och vatten.
Pris: cirka 18 kr för 500 g.
Omdöme: En fusilli som gick hem hos de flesta i panelen. Den liknar smaken hos vanlig pasta, om än med lite strävare eftersmak. Pastan är gjord på endast majsmjöl och vatten, inga tillsatser.

Sammansatt av Caroline Holmbom

LÄS OCKSÅ

Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons