Annons

Annons

Smörgåstårta med varmrökt lax

Smörgåstårtan fyller 50 år i år. Konditor Gunnar Sjödahl var den som experimenterade fram den första riktiga smörgåstårtan. Här bjuder vi på ett av våra recept!

LÄS OCKSÅ: Så gör du smörgåstårta som proffsen

Smörgåstårta med varmrökt lax

Dill och pepparrot ger smak åt lax- och skaldjurstårtan.
10–12 personer
1 tredelad smörgåstårtbotten
smör, rumsvarmt

Fyllning 1:
400 g varmrökt lax
2 msk finhackad dill
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1 citron, saften

Annons

Fyllning 2:
300 g mjukost med kräftsmak
100 g kräftstjärtar
1 dl crème fraiche
2 msk finhackad dill
2 msk färsk riven pepparrot

Topping:
300 g Philadelphiaost
1 dl crème fraiche
1/2 dl finhackad dill

Garnering:
1 gurka
1 burk kräftstjärtar i lag
mâchesallad
200 g kallrökt skivad lax

LÄS OCKSÅ: Så gör du smörgåstårta som proffsen

Kantskär bottnarna och smöra dem. Blanda ingredienserna till fyllning nummer 1.
Lägg en botten på ett uppläggningsfat och bred ut fyllning nummer 1. Lägg en botten ovanpå.
Blanda samtliga ingredienser till fyllning nummer 2 och bred ut den. Avsluta med den sista bottnen.
Blanda Philadelphiaost, crème fraiche och dill, bred ut över tårtan och ner på kanterna, med palettkniv eller en smörgåsnisse så blir det jämnt och slätt.
Hyvla ränder i gurkans skal med en osthyvel eller potatisskalare och skiva den. Tryck fast skivorna runt om tårtans kant.
Garnera tårtan med kräftstjärtar, sallad och laxrosor. Förvara tårtan svalt till serveringstillfället.

Av Bitte E:son Forsberg Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ:

Första smörgåstårtan
Smörgåstårtan fyller 50 år!

Ägg- och silltårta
Ägg och silltårta
Smörgårstårta med rostbiff
Rostbiffsdröm

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…