Annons

Annons

Som ung ensam mamma fick jag bara kritik

DET HÄR HÄNDE MIG: Jag fick barn ung. Och hur jag än kämpade för att göra det mesta rätt för mitt barn, så fick jag alltid kritik för det lilla jag gjorde fel.

Ung mamma med bebis

Jag hade alltid ögonen på mig och var tvungen att alltid vara perfekt. Bilden är arrangerad. Foto: IBL-AOP

Jag fick barn tidigt, före 20 års ålder, på 1970-talet. Det var den tiden då det pågick en intensiv utbyggnad av daghem och förskollärarutbildningen gick på högtryck, det pratades dialogpedagogik, mockasiner och stora lekhallar fyllda med kuddar för den fria leken.
Som ambitiös ung kvinna och ung mamma ville jag bli en del av detta! Jag tog därför kontakt med kommunal barnomsorg för att söka dagisplats. Innan jag hade kommit fram till mitt ärende konstaterade handläggaren torrt: ensamstående förstås.
Det var första gången jag fick den stämpeln på mig, men med tiden blev det en del av mig. Finns det någon annan föräldraroll som kan skuldbeläggas mer än den unga ensamstående mammans? Möjligen en mor med svårt drogmissbruk.

Annons

Som ung ensamstående mamma ska du helst vara dubbelt så duktig som alla andra, hålla tider för hämtning och lämning dubbelt så bra, se till att märka och alltid ha med extra kläder. Och missa inga föräldramöten för du har ögonen på dig och hur du sköter ditt barn! Till skillnad från sin motsats, den ensamstående pappan, som alltid gör ett fantastiskt jobb, och som är så duktig.
Och vem kritiserar ett gift par, hur de sköter sitt barn? Där kan det till och med upplevas som bohemiskt eller lite charmigt att slarva med sådant som märkning av kläder.

Enligt en internationell studie är Sverige ett av de länder där ensamstående mammor löper störst risk för dålig hälsa längre fram i livet. Ett skäl kan vara dålig ekonomi, men också den utanförkänsla som följer av att de tvingas prioritera bort socialt umgänge för att klara av vardagen med jobb och hämtningar och lämningar.
Så istället för att påtala fel och brister, bjud den ensamstående mamman på en kopp kaffe, och tala om för henne vilket fantastiskt jobb hon gör! Det ger henne kraft och styrka så att hon ensam orkar fostra och finnas till för en liten växande människa.
/”Mona”

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…