Annons

Annons

Stigande priser på 50–talsdesign

Många har förälskat sig i 1950-talets fantastiska formgivning och det har gjort att de gamla teakmöblerna och färgglada glasen har förvandlats till eftertraktade dyrgripar!

Buk412301

Bord i teak i typisk 1950-talsform. 700 kr, Bukowskis market

De välgjorda möblerna i varmt brun teak och det fint formgivna porslinet och glaset i glada färger från 1950-talet har visserligen inte hunnit bli antika på riktigt, men ändå börjat smyga sig in i antikbutikerna, på auktioner och antikmässor.

Annons
Buk721803

Kaffeservisen Mon Amie som Marianne Westman gjorde för Rörstrand hör till det mest populära från 1950-talet. 26 delar för 3 800 kr, Bukowskis market.

Det går fortfarande att fynda fint 1950-talsporslin på loppis om man har tur och det inte är någon av de riktigt kända formgivarna som Stig Lindberg och Marianne Westman.

Men de färgglada glasen har ökat i pris på senare tid och fler har börjat samla på de vackra keramikföremålen från Upsala Ekeby. 1950-talet var en guldålder för svensk och annan skandinavisk formgivning då det kom både nyskapande design och nya material som nylon, glasfiber och plast.

Buk628161

Fladdermusfåtölj från 1950-60-talet, 4 000 kr, Bukowskis market.

Nu vill många yngre vill inreda sina hem i retrostil och de nätta 1950-talsmöblerna passar ofta bra i en första liten lägenhet. Och även om priserna har gått upp är det i många fall fortfarande billigare än nytillverkade saker. Dessutom ligger det i tiden att tänka miljövänligt och köpa begagnat.

Av Johanne Ländin Foto: Bukowskis market

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…