Annons

Annons

Stor viktguide: Hitta metoden som passar dig!

Dash, paleo eller kanske LCHF. Här är guiden med de populäraste vikt-metoderna.

LÄS OCKSÅ: Experten, Ulrika Davidsson tipsar hur du klarar att hålla vikten

välj rätt metod

5:2 – metoden
Siffrorna står för när du äter och när du fastar. Fem dagar i veckan äter du som kvinna 2000 kalorier och två dagar i veckan bara 500.
Så äter du: Du får äta vad du vill fördelat på det antalet kalorier som den dagen föreskriver. Du väljer själv vilka dagar du ska fasta men helst inte två dagar i rad. Att kalla det fasta är lite missvisande eftersom du äter vad du vill för de 500 kalorierna.
Plus: Du tappar i vikt och många säger att deras blodtryck går ner och likaså kolesterolet. Man blir piggare.
Minus: Du kan bli ordentligt hungrig på fastedagarna. Men om du hoppas över ett mål och fördelar kalorierna på de två andra och fyller upp med vatten, kaffe och te så blir det bättre.

Annons

Dash
DASH står för Dietary Approach to Stop Hypertension . Dieten gör att du minska risken att drabbas av hjärtproblem och samtidigt som du når en hälsosam vikt.
Så äter du: Ät mycket frukt, magra mjölkprodukter och fullkorn. Minska r också på fettet och saltet.
Plus: Du tappar i vikt samtidigt som du får bättre hjärthälsa.
Minus: För att nå viktnedgång krävs ungefär 1600 kcal per dag. Men maten kan bli ganska tris.

GI:
GI står för glykemiskt index och är ett mått på hur fort blodsockret stiger efter en måltid. Du ska alltid försöka ha en jämn blodsockerkurva – det är målet.
Så äter du: Till en början inga kolhydrater alls och sedan bara långsamma. De som tar tid för kroppen att förbränna så att det inte blir några toppar och dalar i blodsockerkurvan. Ta bort potatis, vitt bröd, vit pasta och alla andra snabba kolhydrater.
Plus: Du är sällan hungrig och sockersuget kan försvinna.
Minus: Till en början kan du få huvudvärk, svårt att sova och svettningar.

Viktväktarna:
Du får äta vad du vill men i måttliga mängder.
Så äter du: Enligt ett pointssystem så komponerar du dina egna måltider. Du får ett visst antal points utifrån din livssituation och ett antal bonuspoints som du får disponera fritt under veckan. Alla livsmedel har ett pointsvärde.
Plus: Du kan äta allt och du själv bestämmer vad.
Minus: Även om de gått ifrån vägande så finns det en del kvar som kan vara knepigt om man inte är hemma och äter.

LCHF:
Low carb high fat, alltså mycket protein och fett, nästan inga kolhydrater.
Så äter du: Ät normala portioner tre gånger om dag av mat som är från fett och protein. Om du blir hungrig så fyller du på med mer tillåten mat, du ska inte gå hungrig.
Plus: Det bryter tabu för vad man tidigare ansåg ”få” äta när man skulle gå ner i vikt
Minus: Det är en livsstilsförändring, ingen quick-fix. Det passar dock inte alla, man får prova sig fram.

Dukan:
Du drar ner på kolhydraterna helt och hållet till en början och återintroducerar dem igen.
Så äter du: Attackfasen – du äter bara proteiner i mellan 1-10 dagar.
Cruisefasen – varva dagar med grönsaker och protein med dagar med bara protein.
Sammanslagningsfasen – proteindagar varvas med dagar med protein plus grönsaker och dagar då du äter ”nästan” vad du vill.
Stabiliseringsfasen – från nu och resten av ditt liv. Ät som du vill sex dagar i veckan. Men du måste fortsätt med proteintorsdagar (attackfasen) och att tillsätta havrekli under resten av livet.
Plus: Eftersom kolhydraterna utesluts använder kroppen fett som energikälla. Du får äta det som annars anses som icke-bantarmat, som tex choklad.
Minus: Stort intag av protein kan göra att man får ont i magen och blir svullen.

Isodieten:
Iso betyder lika och står för isokalorisk diet. Du fördelar intaget mellan fett, kolhydrater och protein lika. Det dagliga intaget av kalorier får inte överstiga 1600 men eftersom du äter rätt fetter, kolhydrater och proteiner så håller du dig mätt.
Så äter du: Ät enligt din egen planering. Mycket grönsaker med lågt glykemiskt index, nötter, baljväxter, bär, avokado, keso, potatis, fisk, ägg och kyckling. Absolut inga hel – och halvfabrikat.
Plus: Dieten är helt glutenfri. Fem mål per dag som sätter fart på förbränningen.
Minus: Absolut inga hel – och halvfabrikat och du måste följa dieten strikt för att gå ner i vikt.

LCHQ
Low carb high quality är likaså den en lågkolhydratdiet med högt proteinintag. Men istället för att äta vilket fett som helst så ska du vara lite restriktiv och tänka på näringskvaliteten på fettet. Det är det goda fettet som är viktigaste inte det animaliska.
Så äter du: Det är ingen kaloribegränsad diet så ät tills du blir mätt av grönsaker, kyckling, magert kött, små mängder bulgur och quinoa, kaffe, te och, om du vill, ett glas rött vin per dag.
Plus: Rätt fett och rätt mängd fett gör att du bygger muskler. Dieten ska minska inflammationer och hålla oss friska.
Minus: Du är viktigt att träna i den här dieten så att kroppen disponerar proteinet och fettet rätt.

Handflatemetoden (Itrim):
Till frukost, lunch och middag äter du en handflata av ett protein, typ kyckling eller fisk och tre handflator av grönsaker, frukt, rotfrukter och bär. När du ska hålla din vikt stabil så byter du ut en handflata grönsaker eller frukt mot pasta, bröd eller ris.
Så äter du: Du väljer ett av tre tillvägagångssätt: att äta 500, 1200 -1500 eller 1500-1800 kalorier per dag. I programmet ingår också gruppträffar, träning och individuella samtal för att hålla koll på personens viktnedgång och mående.
Plus: Om du går till Itrim så får du träning, handledning och kostråd – allt i ett. Den mentala biten är viktig!
Minus: Att vara medlem i programmet är dyrt.‧

Paleo:
Paleokosten är baserad på den kost som våra förfäder åt under den Paleolitiska perioden eller stenåldern. Den startade för ca 2.6 miljoner år sedan och då åt vi inte spannmål, baljväxter, raffinerat socker eller processade mjölkprodukter, vilket betyder att vi inte är designade för att ta hand om de produkterna.
Så äter du: Ät kött, fisk, nötter, bär, frukt, skaldjur, ägg, honung, kyckling och grönsaker i normala mängder. Gå inte hungrig.
Plus: Utesluter tillsatser och processad mat vilket är svårt för kroppen att bryta ner.
Minus: Kan vara svårt att få koll på alla tillsatser i maten för att kunna utesluta dem.

Nordisk mat:
Tänk husmanskost som man åt förr men öka mängden grönsaker och råkost och dra ner på kolhydrater och protein. Maten innehåller mycket fibrer som mättar.
Så äter du: Om du tidigare åt åtta köttbullar, potatis och en liten råkostsallad till så ät istället fyra köttbullar, kanske kornris, råkost och varma grönsaker. Tanken är att man alltid ska äta sig mätt så fyll på med grönsaker om du inte känner dig mätt.
Plus: Välkänd mat för oss i Norden. Det sänker kolesterolet enligt en studie.
Minus: Det kan vara svårt att gå ifrån tidigare storlekar på portioner kring husmanskosten då den anses som bra mat.

Gluten och laktosfritt (South beach metoden)
Metoden uppfanns av en amerikansk läkare och hjärtspecialist och är liksom LCHF och GI en metod med lite kolhydrater.
Så gör du: Du äter grönsaker, kyckling, magert kött och omättade fetter. Undvik stärkelserik mat som pasta, ris, bröd (gäller också glutenfria varianter) och vitt socker. Ät heller inte frukt eller fruktjuicer, mejeriprodukter eller alkohol. Efter två veckor kan du lägga till fullkornsbröd och liknande långsamma kolhydrater, men i moderata mängder.
Plus: Du behöver inte väga och mäta utan kan äta ordentligt tre gånger om dagen plus mellanmål. Du lär inte vara hungrig.
Minus: Du kan få abstinens när du utesluter kolhydrater. Huvudvärk, yrsel och trötthet an förekomma.

Av Jessica Devert Foto Shutterstock

LÄS OCKSÅ: Experten, Ulrika Davidsson tipsar hur du klarar att hålla vikten

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…