Annons

Susannes lussebullar

Ett recept du inte får missa! Susannes saffransbullar är så goda.

saffransbullar[1]

Stensäkert recept som jag kört alla år. Ta fram smöret i god tid så att det är ordentligt mjukt!

ca 32 bullar

50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1 burk Kesella, 10 %
1 ägg
2 dl rörsocker (eller strösocker)
3 pkt saffran
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
16-17 dl vetemjöl special
175 g smör, rumsvarmt

Annons

Smula jästen i en bunke.
Vispa samman mjölk, kesella och ägget lite lätt i en kastrull och värm till 37 grader.
Lös jästen med lite av degvätskan. Blanda i resten av vätskan och rör ner socker, saffran, salt och vaniljsocker.
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta samman till en deg. Klicka i smöret och arbeta in det. Tillsätt lite mer mjöl så att degen ”fångar in” smöret och känns smidig. Det är viktigt att inte ha i för mycket mjöl – degen ska vara fluffig men inte mättad.
Låt jäsa under bakduk 40-50 minuter till dubbel storlek.

Knåda degen på mjölat bakbord och dela i 32 delar. Forma lussekatter och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med ägg och tryck i russin. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter tills de fått fin färg.

Vill du hellre göra sockerbullar formar du istället runda bullar och låter bli att pensla dem med ägg. Grädda och låt bullarna svalna.
Pensla sedan bullarna med smör och doppa dem uppochnervända i rör- eller strösocker så att det fastnar socker runt om.
Ska bullarna frysas så gör det innan de sockras.

Av: Susanne B. Olsson

LÄS OCKSÅ





Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…