Annons

Annons

Tekakor med havregryn

Klassiska tekakor är väldigt goda tillsammans med en skiva ost och en kopp te.

Annons

tekakor med havregryn

24 stycken

Visst är det något speciellt med tekakor, kanske för att de påminner om barndomen? De här tekakorna blir extra saftiga tack vare havregrynen som har fått dra i mjölk i några timmar.

4 dl havregryn
5 dl mjölk
1 dl mjölk + 1 pkt jäst
2 msk smör, rumsvarmt
1 1/2 tsk salt
1 dl grahamsmjöl
ca 10 dl vetemjöl

Gräddning:
vatten till pensling
havregryn

Blanda havregryn och 5 dl mjölk i en bunke, ställ kallt i minst 2 timmar, gärna över natten.

Värm den lilla mängden mjölk till 37 grader i en kopp (lättast i mikron) och smula ner jästen. Rör så att jästen löser sig. Tillsätt jästblandningen, smör i klickar, salt, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet till havregrynsblandningen.

Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa ca 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i 24 bitar, rulla varje till en slät bulle. Platta till bullen eller kavla till en ca 8 cm bred, rund kaka. Lägg tekakorna på 2 bakpappersklädda plåtar. Nagga med en gaffel och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med vatten och strö på lite havregryn. Grädda tekakorna ca 10–12 minuter. Låt svalna på ett galler under bakduk.

Recept av Kristina Eriksson
Foto Åsa Dahlgren

Recept! Goda bröd att baka

Underbara tekakor
Underbara tekakor

Tekakor
Matredaktörens favoriter

Ljuvliga tekakor
Glutenfria tekakor

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons