Annons
Annons

Goda tillbehör till kräftskivan

Kr ftskiva -14 Janet Gustavsson

Satsa på läckra tillbehör som rödbetspaj med ost och pistaschnötter, spansk tortilla, goda såser och ny lag till kräftorna.

Ny lag till frysta kräftor
Till 1 kg kräftor behövs:
2 1/2 liter vatten
1/2 dl salt
1 msk strösocker
2 dl mörkt öl
1 gul lök
1/2 liter packade krondillsblommor utan stjälkar

Annons

Tina kräftorna 1 dygn i kylskåp. Koka upp lagen med samtliga ingredienser, låt svalna, häll över de tinade kräftorna och låt stå svalt 1–2 dygn.

Kr ftskiva -14 Janet Gustavsson

Rödbetspaj med ost och pistaschnötter
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2 msk iskallt vatten
FYLLNING:
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
eller crème fraiche
150 g riven Västerbottensost
salt, peppar
400 g rödbetor, kokta, skalade
3 msk hackade pistaschnötter

Sätt ugnen på 225 grader. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen eller kör i matberedare, tryck ut i en pajform, gärna med löstagbar kant.
Ställ kallt. Rör samman ägg, grädde, ost, salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet. Dela rödbetorna mitt itu. Lägg dem vackert och strö över
pistaschnötterna. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.

Kr ftskiva -14 Janet Gustavsson

Spansk tortilla med plommon och ädelost
4 skivor vitt bröd
8 ägg
2 dl matlagningsgrädde
1 näve rucolasallad, hackad
3–4 plommon, tärnade
140 g ädelost
GARNERING:
färsk timjan eller annat grönt

Sätt ugnen på 225 grader. Tärna brödet och stek i rikligt med smör. Vispa äggen med matlagningsgrädden. Lägg ett bakplåtspapper i bottnen av en ugnsform, lägg i brödtärningarna, strö över rucola och plommon. Häll över äggsmeten, smula över ädelosten och ställ in i ugn ca 15 minuter. Låt kallna, ta upp och skär i fyrkanter, strö över timjan.

2 jättegoda såser till kräftorna

Mangodipp
1 mogen mango
1 dl matyoghurt
2 msk pressad lime
salt, peppar
1 knivsudd chiliflakes

Mixa fruktköttet från mangon, tillsätt övriga ingredienser.

Citron- och gräslökssås
5 dl turkisk yoghurt
1 citron, rivet skal och saft
1/2 dl hackad gräslök
salt, peppar
2 msk flytande honung

Rör samman samtliga ingredienser och låt stå minst 1 timme.

 Av: Janet Gustavsson  Foto: Erik Karlsson

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…