Annons
Annons

Torskrygg med örter och sötpotatispuré

Såsen beurre blance blir pricken över i på denna torskrygg! Bjud till fest!

Torsk med örtagårdstäcke och sötpotatispuré
4 personer
800 g torskrygg
1 msk havssalt
1 dl kärnfria gröna oliver
1 dl örter, t ex basilika, dill och persilja
25 g smör, rumsvarmt

Sötpotatispuré:
600 g sötpotatis, i bitar
3 dl vispgrädde
salt, svartpeppar

Annons

Beurre blance:
2 schalottenlökar, finhackade
1 dl vitt vin
2 msk vitvinsvinäger
2 persiljekvistar
5 vitpepparkorn
2 msk vispgrädde
100 g smör, rumsvarmt
salt, svartpeppar

Smörslungad spenat:
200 g babyspenat
3 msk smör
salt, peppar

Serveras med:
dill
sockerärter
skalade räkor

Sätt ugnen på 150 grader.
Gnid in torsken med havssalt och ställ kallt ca 2 timmar. Dela därefter fisken i fyra bitar. Lägg dem i en oljad ugnsform.
Mixa oliver, örter och smör och bred ut på torskbitarna. Ställ in fisken i ugnen ca 20 minuter.
Sötpotatispuré: Koka sötpotatisen mjuk i grädden i en kastrull. Sila bort grädden och spara den. Mixa sötpotatisen med stavmixer till en slät puré. Späd med lite av kokgrädden till en lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Sås: Blanda hackad lök, vin, vinäger, persilja och pepparkorn i en kastrull. Koka upp och reducera tills några matskedar vätska återstår. Sila av.
Skölj ur kastrullen och häll tillbaka vätskan. Tillsätt grädden och koka upp. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret klickvis under vispning. Salta och peppra.
Smörslungad spenat: Smält smöret, tillsätt spenaten, fräs den blank och smidig utan att den blir trådig, sila bort överflödig vätska. Salta och peppra.
Lägg torskryggsbitarna på smörslungad spenat, toppa med skalade räkor och dill. Servera med sötpotatispuré, sås och kokta sockerärter.

Av: Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

Vill du bjuda på trerätters?
Västerbottenspaj med kantareller och bacon
Västerbottenspaj med kantareller
Vaniljmarinerad frukt med gräddyoghurt
Vaniljmarinerade frukter med gräddyogurt

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…