Annons

Annons

Torskrygg på rotfruktsbädd

Fryst torsk blir mums med rotfruktsbädd, smörsås och bacon- och löktopping.

Annons
Torsk och rotfrukter

Torskrygg på rotfruktsbädd

4 personer
800 g delikatesspotatis
3 palsternackor
3 morötter
1 fänkålsstånd
3 msk olivolja
flingsalt
1 gul lök
1 msk smör
140 g tärnad bacon
4 bitar torskrygg à 150 g, fryst och sedan tinad
salt

Smörsås:
3 små schalottenlökar
2 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
150 g smör, rumsvarmt
salt och svartpeppar

Garnering:
dill eller timjan

Sätt ugnen på 225°.
Tvätta potatisen och halvera eller kvarta den. Skala palsternackor och morötter. Dela dem på längden. Ansa och dela fänkålen.
Blanda samtliga ingredienser och fördela i en bakplåtspappersklädd långpanna eller i en smord form. Häll olivolja och flingsalt över och blanda om. Tillaga mitt i ugnen ca 25 minuter.
Skala och finhacka löken. Hetta upp smöret och fräs löken blank och smidig utan att den tar färg.
Ta upp löken och lägg i baconet, stek det knaprigt. Blanda samman lök och bacon.
Ta ut plåten ur ugnen. Salta på torskryggen och placera fiskbitarna på rotfrukterna. Strö över bacon- och lökfräset. Täck med aluminiumfolie och tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter.
Sås: Skala och finhacka löken. Placera i en kastrull, häll i vinet och låt koka samman på svag värme ca 10 minuter.
Tillsätt grädde och låt blandningen koka upp. Vispa ner smöret i klickar i grytan, såsen ska inte koka. Salta och peppra efter smak.
Ta ut formen. Garnera med kryddgrönt och servera med smörsåsen.

Recept Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ
Örtkryddad fläskfilé, rostade rotfrukter och ostkräm

Torsk med örter och skirat smör

Räkgratinerade fiskrullader

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons