Annons

Annons

Torskrygg på rotfruktsbädd

Fryst torsk blir mums med rotfruktsbädd, smörsås och bacon- och löktopping.

Torsk och rotfrukter

Torskrygg på rotfruktsbädd

4 personer
800 g delikatesspotatis
3 palsternackor
3 morötter
1 fänkålsstånd
3 msk olivolja
flingsalt
1 gul lök
1 msk smör
140 g tärnad bacon
4 bitar torskrygg à 150 g, fryst och sedan tinad
salt

Annons

Smörsås:
3 små schalottenlökar
2 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
150 g smör, rumsvarmt
salt och svartpeppar

Garnering:
dill eller timjan

Sätt ugnen på 225°.
Tvätta potatisen och halvera eller kvarta den. Skala palsternackor och morötter. Dela dem på längden. Ansa och dela fänkålen.
Blanda samtliga ingredienser och fördela i en bakplåtspappersklädd långpanna eller i en smord form. Häll olivolja och flingsalt över och blanda om. Tillaga mitt i ugnen ca 25 minuter.
Skala och finhacka löken. Hetta upp smöret och fräs löken blank och smidig utan att den tar färg.
Ta upp löken och lägg i baconet, stek det knaprigt. Blanda samman lök och bacon.
Ta ut plåten ur ugnen. Salta på torskryggen och placera fiskbitarna på rotfrukterna. Strö över bacon- och lökfräset. Täck med aluminiumfolie och tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter.
Sås: Skala och finhacka löken. Placera i en kastrull, häll i vinet och låt koka samman på svag värme ca 10 minuter.
Tillsätt grädde och låt blandningen koka upp. Vispa ner smöret i klickar i grytan, såsen ska inte koka. Salta och peppra efter smak.
Ta ut formen. Garnera med kryddgrönt och servera med smörsåsen.

Recept Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ
Örtkryddad fläskfilé, rostade rotfrukter och ostkräm

Torsk med örter och skirat smör

Räkgratinerade fiskrullader

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…