Annons

Annons

Tosca på vårt sätt

En ljuvlig toscakaka som håller sig god i flera dagar.

toscakaka

Baka toscakaka till fikat.

10–12 bitar
125 g smör
1/2 dl mjölk
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Mandel och nöttäcke:
10 g hasselnötter
75 g sötmandel
100 g smör eller margarin
2 msk mjölk
1/2 dl ljust muscovadosocker
2 msk flytande honung
1 msk vetemjöl

Annons

Garnering:
hallon

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en springform, 24 cm i diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i formens botten och smöra det.

Gilla Året Runt på Facebook

Smält matfettet och tillsätt mjölken. Vispa samman ägg och socker luftigt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten växelvis med smör- och mjölkblandningen.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 25–27 minuter. Ta ut kakan men låt ugnen vara påslagen.

Nöttäcke: Hacka nötter och mandlar grovt. Smält matfettet på svag värme i en kastrull tillsammans med mjölk, muscovadosocker, honung och mjöl. Smeten ska koka samman och sjuda under omrörning tills den tjocknar. Detta går fort.

Rör ner nötter och mandlar. Bred täcket över kakan. Ta lite smet i taget och börja med kanterna.

Grädda kakan i ytterligare 10– 15 minuter. Prova med sticka, täck med folie om så behövs.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

Fler recept på god toscakaka:

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…