Annons

Annons

Ugnsbakad lax med pepparrot och räkor

Fräsch och fantastiskt god är den ugnsbakade laxen med pepparrot och räkor.

Ugnsbakad lax med pepparrot och räkor

Servera med färskpotatis.

4 personer

4 bitar laxfilé utan skinn à 150 g
1 tsk salt
1 krm citronpeppar
150 g sugar snaps
1 knippe grön sparris
1 purjolök
1 liten fänkål
200 g spenat
smör till stekning
Gratängsås:
2½ dl vispgrädde
½ dl vitt vin
4–5 msk färskriven pepparrot
½ dl hackad dill
1 krm krossad rosépeppar
1 äggula
500 g räkor med skal
Garnering:
dill

Annons

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Putsa laxen, salta och peppra. Ansa sugar snapsen och halvera dem.
3. Bryt av den nedre delen av 
sparrisen och koka stjälkarna i lättsaltat vatten, ca 3 minuter. Spola av 
dem i kallt vatten och dela i mindre bitar. Ansa och strimla purjolöken. Ansa och strimla fänkålen fint. Ansa och skölj spenaten.
4. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs purjolök och fänkål blankt och smidigt utan att det tar färg. Tillsätt spenat och fräs vidare tills all vätska kokat in.
5. Fördela blandningen i en smord ugnsfast form. Tillsätt sparris och 
sugar snaps, blanda om. Fördela 
laxskivorna ovanpå.
6. Gratängsås: Vispa grädde, vin, riven pepparrot, dill, rosépeppar 
och äggula.
7. Skala räkorna (ta undan några 
till garnering) och fördela dem 
över laxen. Häll såsen över och 
gratinera strax under ugnens mitt, 18–20 minuter. Ta ut och 
garnera med räkor och dill.

Recept: Bitte E:son Forsberg.

Foto: Anders Norrsell.

Prova också:

Ugnsbakad lax med kokosgrädde och ingefära

Lax med spenat och avokadosås

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…