Annons

Annons

Ugnsbakad lax med räktopping

Räkor och ett gott fast kålmos blir pricken över i till denna ugnslax.

Lax i ugn

Ugnsbakad lax med räktopping och kålmos

Räkorna kan bytas ut mot kräftstjärtar och rosépepparkornen kan bytas ut mot lite riven citron.

4 personer
600 g färsk lax, utan skinn
1 tsk salt
1 krm rosépeppar
500 g oskalade räkor
2 dl crème fraiche, 34 %
2 msk finhackad dill
3 msk riven lagrad ost, 38 %

Annons

Kålmos:
2 broccolistånd
1 litet blomkålshuvud
50 g klarifierat smör (Arla)
salt och svartpeppar
1 msk hackade örter

Garnering:
dillvippa
citron

Servera med:
sockerärter eller sugar snaps och citronklyftor

Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa laxen. Salta, peppra och placera i portionsbitar i en smord ugnsform.

Skala räkorna och ta undan några till garnering. Blanda samman crème fraiche, räkor, dill och riven ost. Bred ut blandningen på och mellan laxbitarna.

Gratinera i ugnens mitt ca 15 minuter, eller till en innertemperatur på ca 55 grader.

Kålmos: Ansa broccoli och blomkål, dela i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Låt ånga av på låg värme på plattan. Mosa med potatisstöt. Tillsätt klarifierat smör och kryddor.

Ta ut laxen och garnera med resterande räkor, dill och citron.

Recept av Bitte E:son Forsberg Foto Anders Norrsell

Klarifierat smör
Klarifierat smör är detsamma som skirat smör, med andra ord ren smörolja. Smöret tål stark upphettning utan att bli brunt.
Kan användas i stället för olja vid frityr. Perfekt i feta såser som bearnaise.
Innehåller inget vatten och passar därför i kålmoset här ovan, eftersom det gör moset fast.

Gillar du lax? Här hittar du alla våra goda recept med lax

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…