Annons

Annons

Ugnsbakade kokosäpplen med kolasås

Ugnsbakade kokosäpplen

Ugnsbakade kokosäpplen

Så enkelt och så underbart gott!

6 personer
Servera äpplena med vår goda hemlagade kolasås eller ta vaniljvisp om du föredrar det.
3 stora röda äpplen av valfri sort
2 msk smör
2 msk strösocker
KOKOSTOPPING:
1 ägg
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
3 dl riven kokos
50 g valnötter, grovt hackade
50–75 g smält smör
KOLASÅS:
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1/2 dl strösocker
75 g smör

Annons

Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj och kärna ur äpplena, men inte rakt igenom. Gör hålet lite större så att lite av fyllningen går ner i urgröpningen. Placera äpplena i en smord ugnsform.
Smält smöret och pensla snittytan i hålet. Strö över socker och grädda äpplena mitt i ugnen ca 15 minuter.
Gör kokostoppingen under tiden. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, kokos, valnötshack och smält smör i en annan bunke. Rör samman de båda blandningarna och låt stå och svälla ca 10 minuter.
Fördela kokostoppingen i och på äpplena. Fortsätt grädda äpplena 10–15 minuter tills toppingen blir gyllenbrun och fin.
Häll ingredienserna till kolasåsen i en kastrull. Låt koka upp och sjuda under omrörning tills såsen tjocknar och får en fin ljusbrun färg.

Av Bitte E:son Forsberg

Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…