Annons

Annons

Ugnslax med rotfrukter och ärtröra

Härlig ugnsrostad laxrätt med höstrotfrukter i en form. Den gröna ärtröran är god till.

Annons
Ugnslax med rotfrukter och ärtröra

Ugnslax med rotfrukter och ärtröra

4 personer
800 g delikatesspotatis
1 squash
1 orange paprika
1 röd paprika
3 späda små morötter
1 rödlök
3 msk olivolja
3 msk dill, grovt hackad
600 g skinnfri laxfilé, delad i 4 lika stora bitar
salt och svartpeppar
Ärtröra:
300 g frysta gröna ärter
3–4 msk rapsolja
1–2 vitlöksklyftor
1 tsk pressad citronsaft
Garnering:
kryddgrönt, t ex dillvippor
citronklyftor eller citronskivor

Sätt ugnen på 200°.
Halvera eller kvarta potatisen. Dela squashen i halvmånar. Kärna ur och skär paprikorna i bitar.
Ansa, skala och dela morötterna på längden. Dela löken i klyftor med skalet på, den kan skalas efteråt.
Fördela alla ingredienser i en form eller långpanna klädd med bakplåtspapper.
Blanda olja och grovhackad dill, häll blandningen över och vänd om rotfrukter och grönsaker. Tillaga i ugnens mitt ca 20 minuter. Ta ut.
Putsa laxbitarna och placera i formen. Salta och peppra. Sätt in mitt i ugnen igen i ytterligare 12–14 minuter.
Ärtröra: Tina ärterna. Mixa ärter och olja till en puré. Smaksätt med pressad vitlök, citronsaft, salt och peppar.
Vid serveringen, klicka ut lite ärtröra på laxbitarna, garnera med dill och servera.
Servera resterande ärtröra vid sidan om tillsammans med lite citronklyftor.

Recept Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ
Fisksoppa med saffransdoft

Fiskgratäng med torsk och tomater

Örtfylld lax

LÄS OCKSÅ





Annons

SENASTE FRÅN ÅRET RUNT


Annons