Annons

Annons

Vaniljkola

Nu är det tid att börja göra julgodis! Hemmagjort godis är så gott! Det här receptet kan du inte misslyckas med.

Vaniljkola
Ca 50 stycken
1/2 vaniljstång
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap (DanSukkers ljusa sirap är glutenfri)
3 dl strösocker
100 g smör

Klä en form, ca 20×30 cm, med bakplåtspapper. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.
Lägg vaniljstång, frön, grädde, sirap, socker och smör i en kastrull.
Koka kraftigt tills temperaturen når 122–125 grader.
Ta upp vaniljstången. Häll upp smeten i formen och låt den halvstelna.
Klipp kolan i lagom stora bitar och svep in i smörpapper eller cellofan.

Annons

Tips! Om du inte har en hushållstermometer kan du göra kulprovet:
Droppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten. Går smeten att forma till en kula är den färdig (mjuk kola). Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola.

Här hittar tips på hur du lyckas med knäck och kola

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

Fler recept på julgodis:
Mörk chokladkola
Mörk chokladkola

Chokladplattor
Chokladplattor

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…