Annons

Annons

Västerbottenpaj med skaldjur

Västerbottenpaj är en riktig klassiker på festen. Med fullkorn i pajskalet blir den lite matigare och nyttigare.

Västerbottenpaj med kräftor

Västerbottenspaj med botten bakad på fullkornsmjöl.

4 personer

Deg:
2 dl vetemjöl
1 dl fullkornsmjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
150 g riven västerbottensost
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
150 g avrunna kräftstjärtar

Annons

Garnering:
kräftstjärtar
dillvippa
citron

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg, gärna i matberedare. Låt vila i kylen i ca 10 minuter.

Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda i ugnens ca 10 minuter.

Vispa ägg, grädde, salt och peppar. Fördela osten i pajskalet. Ta undan några kräftstjärtar till garnering och lägg resten i pajskalet. Häll stanningen över, peta med en gaffel så att den rinner ner mellan fyllningen.
Grädda ca 40 minuter eller tills pajen har stannat och blivit gyllene. Garnera med kräftstjärtar, citron och dill.

Tips! Kräftstjärtarna kan ersättas med räkor.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Fynda från oss: Klassisk Höganäs-skål – perfekt till kräftskivan!

Den vackra skålen i stengods rymmer 2,5 liter och håller maten varm riktigt länge. Tål både maskindisk och mikrovågsugn!

Bara 3 dagars leveranstid! Läs mer och beställ direkt!


LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…