Annons
Annons

Vörtbröd till jul

Ingen jul utan ett gott hembakt vörtbröd. Du kan utesluta russinen om du vill i receptet.

Vörtbröd

Vörtbröd är ett måste på julbordet

2 bröd:
50 g jäst
25 g smör
1 flaska porter, 33 cl
3/4 dl mörk sirap
125 g kesella
1/2 påse vörtkrydda, färdigblandade
ca 1 liter rågsikt
1 dl russin

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret, tillsätt öl och värm till 37 grader. Lös upp jästen med deg­vätskan i en bunke. Tillsätt si­rap, kesella, vörtkryddor, mjöl och russin. Arbeta degen väl och låt jäsa under bakduk ca 1 timme.

Annons

Baka ut degen på mjölat bakbord och forma två limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåts­papper och låt jäsa under bak­duk ytterligare 30 minuter.

Skåra rutmönster på bröden med en vass kniv och grädda dem i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Recept av Janet Gustavsson
Foto Erik Karlsson

Här hittar du fler recept på matbröd >>

LÄS OCKSÅ



Annons

Annons

Annons



Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Laddar startsidan…