Annons

Annons

10 förbjudna platser på jorden dit ingen kan resa

Inte ens den mest resvana globetrottern kan skryta om att ha besökt dessa platser. På exempelvis Snake island vill vi inte sätta vår fot, även om vi kunde.

För vissa är resor något mer än en upplevelse. Det blir en tävling i hur många platser på jorden de besökt. Och vi har alla slagit dövörat till när någon skryter om otroliga, oåtkomliga och unika platser de har besökt. Då kan du kontra med någon av dessa förbjudna platser:

1. Area 51, Nevadaöknen, USA

Drömplatsen för en konspirationsteoretiker. Har det landat aliens här? Och gör den amerikanska staten tester på dem? Syftet med den gömda militärbasen är hemligt och platsen är därför också helt otillgänglig för allmänheten.

Annons

2. Coca Colas receptvalv i Atlanta

Det kan till och med vara enklare att få tag på USAs självständighetsförklaring än att få reda på vad det är som gör Coca Cola så gott. Receptet är säkrat bakom lås och bom i ett specialbyggt valv i Atlanta. Kartan till valvet med det världsberömda elixiret finns i en metallåda inuti ett annat valv, stort som ett rum och som i sin tur skyddas av en barriär. Området har övervakning med beväpnade vakter, och dörren kan bara öppnas via knappsatsen med handscanner.

3. Drottningens sovrum, Buckingham Palace, England

Det är många som har besökt Buckingham Palace, hem åt Englands kungligheter sedan 1837. Men det är ett rum som är strikt förbjudet att ha med i någon visningstur. Drottningens sovrum. Inte så konstigt kanske, då hon fortfarande sover där med jämna mellanrum. En blir ju ändå lite nyfiken på hur det ser ut…

4. Fröbanken (aka Domedagsbanken), Svalbard

125 meter in i urberget på ögruppen Svalbard hittas den globala fröbanken – även känd som ”Domedagsvalvet”. Här förvaras 840 000 arter från hela världen i permafrostens eviga kyla. Tanken är att fröbanken ska klara sig helt själv, utan mänsklig inblandning. Men på grund av den globala uppvärmningen så drabbades ”the final backup” av översvämningar under förra året. Smältvattnet kom aldrig hela vägen in till självaste hjärtat, men innan de har hittat en lösning på problemet (banken är byggd med tanken att permafrosten hålls intakt) så övervakas fröerna dygnet runt. De som sköter övervakningen är också de med tillgång till byggnaden.

5. Heard Island, Australien

Eller Australien och Australien… Denna ö ligger söder om Madagaskar och lär inte dyka upp i någons instagramflöde någonsin. Ön är mest känd för sina två aktiva vulkaner och de fyra olika typer av pingviner som lever på ön. Pingvinerna och diverse fåglar som håller till där är också de enda som får sätta sina fötter på ön.

6. Ise Grand Shrine, Japan

Det finns gott om heliga tempel att besöka i Japan. Men det absolut viktigaste (och med den mest påkostade arkitekturen) är strängt förbjudet för ”vanliga” människor. För att ta ett steg innanför de mäktiga dörrarna krävs att du tillhör den Japanska kejsarfamiljen.

7. Poveglia, Italien

Den ”galna” ön, utanför Venedig i norra Italien, var under 1400-talet en karantänkoloni för de som drabbats av böldpest. Under 1800-talet blev Poveglia i stället platsen där man lät psykiskt sjuka bo och det ryktades om en doktor som utsatte patienterna för grymma experiment.  I dag är platsen lämnad till de torterades själar och ingen är tillåten att besöka ön – om en inte är sugen på en låååång rad pappersarbete först. Och med tanke på att det anses vara Italiens mest hemsökta plats, så är det kanske lika bra.

8. Snake Island, Brasilien

Här beräknas det finnas upp till fem ormar per kvadratmeter. Giftiga ska de också vara. En plats du varken vill eller får besöka då hela ön är förbjuden mark.

9. North Sentinel Island, Indien

Den inhemska befolkningen vägrar all kontakt med omvärlden. Så till den grad att de sköt pilar mot helikoptrar som ville se hur de klarat sig efter tsunamin 2004. En sluten ö helt enkelt som ingen nyfiken världsresande människa får sätta sin fot på.

10. Mezhgoyre, Ryssland

En hel stad som är avstängd för allmänheten, kan väcka misstanke. Speciellt när det är i Ryssland. Ej konfirmerade uppgifter säger att det är här stormakten gör kärnvapenmissiler. Kreml själva säger att platsen är en nödbunker för ryska ledare och valv för nationens skatter. Vad som är sant kanske vi helst inte vill få svaret på.

 

Bilder: IBL, Wikipedia

Text: Rebecca Wictor
Artikeln publicerades först på ELLE.

Läs också:

5 härliga restips i Kroatien – detta får du absolut inte missa!

En historisk resa till Normandie

5 praktiska saker vi ALLTID har med oss på resan


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…