Annons

Annons

10 saker du inte visste om allas vår Ernst Kirchsteiger!

Ernst. Ja vad ska man säga? Sveriges längsta charmtroll med oslagbar personlighet. Många har skakat på huvudet men minst lika många älskar Ernst Kirchsteiger – oavsett så väcker han känslor! Men vad vet du om Ernst – egentligen? Här är tio spännande saker du säkerligen inte visste om honom.

Jul med Ernst. 2015. Ernst Kirchsteiger.

Jul med Ernst. 2015

1. Invandrade föräldrar
Ernst pappa är från Österrike och hans mamma är från Polen. Själv växte Ernst upp i Degerfors, dit hans föräldrar kom 1955 för att jobba inom järnindustrin. Ernst, som i dag bor utanför Örebro, började sin karriär som inredningsarkitekt på IKEA och har även arbetat 16 år som kock.

Annons

2. Främmande fågel under uppväxten
Han kallar sig själv ”en riktig bruksunge från Degerfors som haft en väldigt bra uppväxt”. Men det finns en baksida. Han beskriver sig också som ”en främmande fågel” då han var en invandrargrabb och dessutom helt ointresserad av sport. Han gillade att måla och var både blyg och ensam.

Gilla Året Runt på Facebook

3. Målat sedan barnsben
Konstintresset och konstnärligheten har alltid funnits där. Ernst var bara 13 år när han hade sin första konstutställning i Folkets hus. Han sålde slut på allt och tjänade 300 kronor.

Älskar sitt Toscana.

Älskar sitt Toscana.

4. Toscana har förändrat honom
Ernst favoritplats på jorden är Toscana i Italien där han skaffat eget boende. Där hämtar han lugn, ro och energi tillsammans med sin familj. Han går så långt som att säga att Toscana har format honom till den han är i dag, ”inte bara i fråga hur människor förhåller sig till varandra utan också vad det gäller hur man äter och vad man äter – det finns en speciell energi där.”

Vår meste barfotaman.

Vår meste barfotaman.

5. Ställe dit ingen når
Under sina 16 år i rutan har Ernst gjort sin varma öppenhjärtighet – helst barfota – till främsta varumärket. Men han är, enligt honom själv, väldigt noga med vad han berättar och inte berättar. ”Jag har en egen borggård som är min, där släpper jag inte in någon.”

6. Mysfarbror för både kvinnor och män
Ernst brukar benämnas som hela Sveriges mysfarbror, vilket han inte har något emot. ”Jag vill gärna vara den som tänder lite för mycket ljus” har han berättat. Från att enkom ha varit kvinnornas favorit är det ofta även män hör av sig till honom i dag.

Gifte om sig. Igen.

Gifte om sig. Igen.

7. Gifte om sig
Vid hans sida finns hustrun Ulla sedan 28 år och tillsammans har de två vuxna söner. Han har ofta uttryckt sin kärlek till henne och påpekat att förståelse och omtanke är nyckeln till en bra relation. För att stärka banden gifte de också om sig härom året. En annan av anledningarna var också att ringarna blivit så tunna att de behövde köpa nya.

8. Klassresan gjord
Ernst och hans Ulla bor kvar på samma 1700-talsgård som de köpte för 27 år sedan. Men på den tiden hade de knappt råd att bo där eftersom räntorna var så höga. Ernst har till och med berättat hur bankkvinnan undrade om de verkligen skulle klara av det.

Har varit kock i 16 år.

Har varit kock i 16 år.

9. Mångsysslare
Ernst har många strängar på sin lyra. Inredare, programledare, kock, vigselförrättare och formgivare. Han ger ut både böcker, tapeter, plädar, porslin och ljusstakar, och en tidning i sitt namn: ”Hemma med Ernst”. Just nu är han aktuell med programmet ”Jul med Ernst” i TV4.

10. Julfirar i augusti
Trots alla julprogram blir han aldrig trött på julen och känner sig lika ”pirrig” varje år. I huvudet början han fira jul redan i augusti men är rädd för att tröttna. ”Så jag försöker ha samma relation till julen som med människor. Även om man setts många gånger förut försöker jag att se dem på samma sätt som första gången.”

LÄS OCKSÅ: Ernst Kirchsteiger: Jag blir fnittrig när min son kallar mig Ernst

Ernst 11 bästa julcitat – och varför de kom till!

Källa: Wikipedia.org, Ernstkirchsteiger.com, Aftonbladet.se, Di.se, Expressen
Sammanställt av Erika Svernström Foto: TV4, Panthermedia


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…