Annons

Annons

10 tips för att bli piggare i vår!

När ljuset så sakta återvänder är vi många som känner oss trötta och hängiga. Mörkret påverkas oss både psykiskt och fysiskt. Men det finns mycket vi kan göra för att må bättre och få mer energi. Här kommer tipsen för en piggare vår!

1. Sov minst sju timmar

Mot slutet av vintern är vi trötta och hängiga. En god natts sömn är rena dunderkuren för en trött kropp och själ. Försök att få minst sju timmars sömn per natt. Har du svårt att somna så prova avslappningsövningar, rogivande örte eller något naturläkemedel som hjälper dig att komma till ro. Tänk även på att ha riktigt mörkt i rummet när du ska sova, mörkläggningsgardiner är en bra idé.

Annons

Bild: Zoonar GmbH / Alamy

2. Omfamna vardagsmotion

Fysisk aktivitet är som medicin. Förutom att fysisk aktivitet gör oss gladare till sinnet gör det oss även starkare och mindre sårbara för negativa känslor. Blodcirkulationen ökar och vi får kontroll över vår aptit. Se till att röra dig minst en halvtimmes om dagen, promenader, en cykelrunda eller en joggingtur i lagom takt. Försök även att smygträna så mycket som möjligt, trappor i stället för hiss, cykla eller gå till jobbet.

3. Lapa mycket dagsljus

När vintern närmar sig sitt slut och solen börjar skymta igen känner vi oss ofta trötta. Melatonin är ett sömnhormon som produceras i tallkortkörteln. I mörker går produktionen upp och du känner dig trött och seg. Där för är det bra att få i sig så mycket dagsljus som möjligt. 20-30 minuters dagsljus varje dag hjälper oss att få energi och känna oss piggare. Har du svårt att hinna ut i dagsljuset finns det dagsljuslampor att köpa.

Bild: Justin Pumfrey / Caia Images /IBL Bildbyrå

4. Fyll på med d-vitamin

D-vitaminet som vi lagrat från i somras håller på att ta slut och nivåerna i kroppen är låga. Det finns mycket forskning som visar på att vi mår psykiskt bättre om vi fyller på med D-vitaminer. Rekommendationen är 10 mikrogram per dag, respektive 20 mikrogram för de över 75 år och de med liten solexponering. Via maten och solen bör vi få i oss dagsdosen men vid denna tid kan ett kosttillskott behövas.

Läs också: 7 frågor och svar om D-vitamin

5. Se till att äta magnesium

Fyll på med magnesium, för lite magnesium gör oss trötta och deppiga. Stress, ensidig kost och vissa mediciner kan orsaka brist. Magnesium finns bland annat i pumpafrön, mandel, räkor, banan och ostron. Magnesium finns även att köpa i olika former som tillskott.

6. Vårda din hud

Huden blir ofta torr och fnasig på vintern så en ordentlig peeling får dig att känna dig mjuk och len och få bort döda hudceller. Smörj in med en mjukgörande kräm som tränger ordentlig ner på djupet. Peelar du kroppen efter ett bastubad får du ännu bättre effekt.

Bild: REX

7. Unna dig vardagslyx

Var lite extra snäll mot dig själv. Umgås med människor som gör dig glad, hitta på roliga saker och lär dig säga nej till saker som du egentligen inte vill. Kanske kan du unna dig en massage, en fotvårdsbehandling eller en weekend på spa?

8. Sätt färg på maten

Frossa i frukt och grönt som är fulla av naturliga och stärkande antioxidanter och vitaminer. Skippa skräpmat och snabba kolhydratet som bara gör dig tröttare och får blodsockret att sjunka.

Läs också: Här har du alla Året Runts recept samlade

9. Choklad gör dig glad

Unna dig en bit choklad då och då, gärna choklad med hög kakaohalt. Kakaobönan innehåller polyfenoler, som är en kraftfull antioxidant som också anses ha en positiv och uppiggande effekt på vårt humör.

Bild: Chris Ryan / Caiaimages /IBL Bildbyrå

10. Drick ordentligt med vatten

Försök att dricka rikligt med vatten. Vatten har en renande effekt eftersom det forslar bort gifter och toxiner som vi utsätts för dagligen. Vatten hjälper också till att hålla huden mjuk och fuktig. Vatten har också en massa andra positiva effekter på kroppen, musklerna blir fastare, magen hålls i trim och vatten hjälper dig även att hålla hungerkänslorna i schack.

Text: Anna Horn

Läs också:

6 knep att slippa vårtröttheten!


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…