Annons

Annons

10 tips för att lyckas med bullarna

Kanel-, kardemumma- eller andra bullar. Här är våra tio bästa tips för att lyckas med vetebullarna.

Inget går upp mot doften av nybakade bullar. Ibland känns det som det inte går att misslyckas, men för att baka riktigt goda bullar finns det ändå vissa knep.

Mamma och två barn bakar bullar.

Bild: Shutterstock/IBL

1. Använd inte för mycket mjöl

Mjöl en är en av de viktigaste delarna i en riktigt bra bulldeg. Men en mjöltung deg blir också lätt tung och tråkig. Det är därför en god idé att inte stirra sig blind på måttangivelsen i receptet utan tillsätta lite mjöl i taget. När degen är stadig men fortfarande lite kladdig är den helt perfekt. Väg hellre mjölet än att mäta upp det i ett litermått.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

I många gamla recept står det att degen ska släppa från kanterna, men det är inte nödvändigt. Använd i stället en degskrapa för att lättare hantera degen och skrapa bort degrester som fastnar när du kavlar den.

Bagare bakar ut deg så att mjölet blir ett moln.

Tillsätt hellre för lite än för mycket mjöl. Bild: Shutterstock/IBL

2. Använd rumstempererat smör

I många äldre recept står det också att du ska smälta smöret, men det kan du strunta i. Tillsätt i stället samma mängd rumstempererat smör i bitar, det ger ett luftigare bröd. Om du använder ett recept där det står att du ska smälta smöret kan du byta det rakt av. Blanda då det tärnade smöret med socker, salt och kryddor innan du börjar jobba in mjölet i degen.

3. Använd kall degvätska

En gammal bakmyt är att du måste värma degvätskan för att få igång jäsningsprocessen. Om du har extremt bråttom kan du värma degvätskan, men det bästa är att använda den kall. Jäsningsprocessen kommer visserligen ta längre tid, men bullarna kommer ofta bli godare.

Kvinna häller mjölk i bakbunke.

Om du inte har mjölk hemma går det lika bra att använda vatten eller annan vätska i degen. Bild: Shutterstock/IBL

4. Ha grädde i bullarna

Kocken och bakmästaren Leila Lindholm har gärna grädde i sina bullar för att göra dem extra saftiga. Byt helt enkelt ut en del av smöret och mjölken mot grädde.

5. Mortla kardemumma för mer smak

Använder du kardemumma i dina bullar gör du bäst att köpa hela kärnor som du sedan mortlar. Det kommer att ge mycket mer smak än färdigmald kardemumma.

Kardemumma och mortel.

Att pilla ur kärnorna ur kapslarna är tidsödande. Köp kärnor utan kapslar och mortla. Godast och enklast! Bild: Shutterstock/IBL

6. Använd riktig vaniljstång

I många bullrecept står det att du ska använda vaniljsocker, men för riktigt bra smak är det mycket bättre att använda riktig vanilj. Antingen väljer du att använda en hel vaniljstång eller pulvriserad vaniljstång. Dina smaklökar kommer att tacka dig.

7. Kör degen i maskin

För att degen ska bli riktigt bra måste du arbeta ihop den ordentligt. Tanken är att degen ska bli smidig och elastisk så att glutentrådarna inte går sönder under jäsning eller när den gräddas. Bäst resultat får du som hemmabagare oftast om du kör degen i maskin.

Börja med att köra degen på låg hastighet i ungefär fem minuter. Gör därefter ett glutenprov: ta en liten bit deg mellan fingrarna och dra. Om du kan spänna degen så den är riktigt tunn utan att spricka är den klar. I annat fall kör en liten stund till och upprepa processen.

Mjöl hälls ner i bakmaskin.

Tillsätt lite mjöl i taget. Bild: Shutterstock/IBL

8. Slarva inte med jäsningen

Precis som mjölmängden bör du inte stirra dig blind på jästiden i receptet. Låt degen växa till dubbel storlek oavsett hur lång tid det tar. Bli inte förvånad om en deg med kall degvätska behöver tre eller fyra timmar i rumstemperatur.

Var också noga med att låta degen jäsa på en plats där det inte drar. Använd hellre plastfolie än en bakduk.

Du kan också kalljäsa degen i kylskåpet under natten. Låt den övertäckta degen stå i kylen i ungefär tolv timmar. Ta sedan fram den ungefär en timme innan det är dags att baka ut degen eftersom den är för hård för att kavla direkt. Den längre jästiden gör att det utvecklas mer smak.

Deg som jäser under plastfolie.

Välj hellre plastfolie än en bakduk när degen ska jäsa. Bild: Shutterstock/IBL

9. Snåla inte med fyllningen

Gör ordentligt med fyllning, ofta behövs det mer än vad som står i receptet. Använd riktigt rumstempererat smör. Bakbloggaren Frida Skattberg brukar öka ingredienserna ”nästan till det dubbla”.

Bulldeg med fyllning som rullas.

Bild: Shutterstock/IBL

10. Pensla med sockerlag för saftigare bullar

Ett gammalt konditortrick är att pensla gräddade bullar med sockerlag. Dels får bullarna en vackert glansig yta, dels förhindrar sockerlösningen att fukten avdunstar vilket gör att bullarna håller sig saftigare länge. Pensla bullarna direkt när de kommer ur ugnen.

Sockerlag gör du enkelt genom att koka upp 0,5 dl vatten tillsammans med 0,5 dl strösocker. Om du vill kan du även låta en vaniljstång koka med.

Kanelbullar på fat med rutig bakrut under.

Bild: Helena Sjögren

Text: Helena Sjögren
Källor: matgeek.se, Tasteline, Mitt Kök, Kronjäst, Fridas bakblogg


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…