Annons

Annons

10 naturmedel mot förkylning

Förkylningarna är här – och med den hundratals olika förkylningsvirus. Här är tio naturprodukter och huskurer som kan hjälpa dig i kampen mot nästäppa, feber och halsont.

Ont i halsen? Snorig och hostig? Höstförkylningarna är i antågande och nu är det extra bra att vistas mycket utomhus och att vara noga med handhygienen för att undvika att bli smittad.
För den som söker lindring och vill ge immunförsvaret lite extra hjälp finns flera naturprodukter att testa.

 1. Vitlök stimulerar immunförsvaret

Vitlök är godkänt som naturläkemedel för lindring av förkylningssymtom och känt för att stimulera immunförsvaret.
Om du inte mäktar med att äta rå vitlök finns den i tablettform, till exempel Kyolic original. 30 tabletter, 125 kr.

Kyolic

2. Ta hjälp av snälla bakterier

Mjölsyrabakterier balanserar tarmfloran och därmed också magen, där en stor del av vårt immunförsvar sitter. Finns i yoghurt, fil, syrade grönsaker och olika kosttillskott, till exempel LactoLedin. 100 tabletter, 190 kr.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Lactoledin

3. Mentol löser täppan

Nästäppa kan lösas upp med hjälp av starka, eteriska örter. Olemin inhalator innehåller mentol, cineol, pepparmyntolja och kajeputolja, 50 kr.

olemin-inhalator-0

4. Röd solhatt kan lindra

Röd solhatt (echinacea purpurea) har i studier visat sig kunna stimulera immunförsvaret och lindra förkylningssymtom. Bör användas under högst två veckor i sträck. Finns bland annat i Echinagard (100 ml, 129 kronor) och i Echinaforce (120 tabletter, 130 kronor).

Rod solhatt N&N37_fix

5. Sugtablett med zink

Zink och vitamin C tros kunna förkorta förkylningar något och bidra till ett normalt fungerande immunförsvar. Finns tillsammans med mentol i Colizin sugtabletter – som hjälper när du har ont i halsen. 15 tabletter, 59 kr.

Sugtablett15_2

6. Inte bara på pizzan …

Oregano är något vi mest förknippar med pizza. Men oreganoolja sägs även vara virus- och bakteriehämmande och därför kunna mota bort förkylningar. Wild Oregano oil från Solgar, 60 kapslar, 238 kr.

Oregano N&N 37_fix

7. Murgröna mot slemmet

Murgröna har traditionellt används för att lindra förkylning. Studier visar att extrakt bland annat kan lindra hosta och lösa upp slem. Murgröna finns i Prospan, som är ett växtbaserat läkemedel. 100 ml, 99 kr.

PROSPANskylt 50x70

8. Fläder i alla väder

Svarta fläderbär är rika på antioxidanter. Sambucol Immuno Forte är ett näringstillskott av svart fläderbärsextrakt. Innehåller även zink och C-vitamin. 30 kapslar, 159 kr.

Svartflader_fix

9. Enzym från torsk

Att spreja torskenzym i halsen känns kanske lite… ovanligt. Coldzyme från svenska bioteknikbolaget Enzymatica är en munsprej som lägger sig som en skyddande hinna i halsen och uppges förebygga och även förkorta förkylning om man börjar i ett tidigt skede. 20 ml, 249 kr.

Coldzyme

10. Nässprej med tall

Nasaleze Cold är en nässprej med cellulosapulver av tall som lägger sig som en skyddsbarriär i näsan. Innehåller även doftfri vitlök. 500 mg, 139 kr.

Naseareze

Av Kristina Eriksson

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…